Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.07.2019

Most Morandi: ministerstvo dopravy chystá odebrání licence provozovateli

Téměř po roce od zřícení mostu Morandi v Janově se italské Ministerstvo dopravy chystá na odebrání licenci provozovateli mostu a významné části italských dálnic, skupině Atlantia.

Za odebrání licence plédují především Hnutí 5 hvězd a jeho ministr dopravy Danilo Toninelli. „Dle názoru Hnutí 5 hvězd by vzhledem k tomu, že došlo ke ztrátě důvěry k provozovateli, který prokázal svou neschopnost v údržbě dálniční sítě, mělo dojít k odebrání koncese,“ uvedl ministr Toninelli. S tím souhlasí i místopředseda vlády z Hnutí 5 hvězd, Luigi di Maio, dle kterého provozovatel, společnost Autostrade per l'Italia ze skupiny Atlantia, měl v minulých letech vysoké zisky, ale málo investoval do řádné i mimořádné údržby. „Jsme připraveni najít řešení, ale Autostrade musí zaplatit škody,“ řekl s větší opatrností místopředseda vlády.

O odebrání licence by mělo Ministerstvo dopravy rozhodnout v dohledné době na základě závěrů ministerské komise. Jak upozornila skupina Atlantia, práce komise stále běží a výroky vysokých politiků by mohly ovlivnit její rozhodnutí. „Příčiny, které způsobily tragédii, nebyly stále objasněné,“ ohradila se skupina proti tvrzení, že za zřícením janovského mostu stojí nedostatečná údržba. Do médií ale unikla pracovní verze šetření komise, dle které je zřícení mostu dostatečným důvodem k rozvázání smluvního vztahu s provozovatelem.

Atlantia také připomíná, že v případě odebrání licence bude požadovat náhradu škody za nerealizovaný příjem z koncese. Odebrání licence by tak vedlo k dlouhé právní bitvě mezi skupinou Atlantia, jejímž hlavním akcionářem je rodina textilních průmyslníků Benetton, a italským státem.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…