Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.03.2017

Motorkám Vespa a limonádám San Pellegrino hrozí v USA nová cla

Na seznamu výrobků, na které chce uvalit sankční cla administrativa Donalda Trumpa, jsou i italské produkty. O plánu zavést sankční cla informoval deník Wall Stret Journal.

Dle finančního deníku by se sankční cla měla dotknout zhruba devadesáti evropských výrobků. Administrativa Donalda Trumpa zvažuje zavedení až 100 procentních cel jako reakci na dlouhotrvající spor o dovozu amerického telecího masa do Evropské Unie. EU totiž zamezila dovozu masa obsahujícího hormony, jejichž účinek na spotřebitele není dostatečně známý. Spor se tak dotýká rozdílného pojetí zdravotní nezávadnosti mezi EU a USA. V americkém právu je totiž nutné dokázat závadnost produktu, zatímco v Evropě je aplikován koncept předběžné opatrnosti, tudíž zdravotní nezávadnost musí dokázat samotní výrobci ještě před uvedením produktu na trh.

Americká sankční cla by se mohla dotknout motorek Vespa a limonád San Pellegrino. Na ochranářská opatření Spojených Států zareagoval také italský premiér Paolo Gentiloni, který na Facebooku napsal, že „cla a ochranářství nemohou zbrzdit a zastavit kvalitu.“ Ačkoliv by sankce měly spíše omezený dopad, tak vrhají nejistotu mezi italskými exportéry. Vývoz italských produktů do USA při tom v posledních letech silně roste díky oslabenému kurzu eura.

 

Zdroj: www.ansa.it

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…