Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.07.2017

Mozzarellu di Bufala DOP z Kampánie bude zřejmě možné prodávat v zmraženém stavu

Pravidla regulující výrobu a distribuci známého sýru z regionu Kampánie, Mozzarella di Bufala DOP, se možná změní. O novelizaci pravidel usiluje konsorcium na ochranu tohoto výrobku.

Nejspornějším bodem návrhu na změnu pravidel je možnost prodávat Mozzarellu di Bufala DOP v zmraženém stavu a bez doprovázející vody. Nově by mělo být také možné prodávat mozzarelly v různých tvarech a v kusech s váhou vyšší tří kilogramů. Pokud by navrhované změny byly přijaté, vzniklo by pět druhů Mozzarelly di Bufala DOP, a sice „ručně vyráběná“, „uzená“, „zmražená“, „jen pro profesní účely – nevhodná pro retailového zákazníka“ a „bez laktózy“.

Navrhované změny jdou vstříc především exportu tohoto výrobku do zemí mimo Evropskou Unii a prodejům do segmentu Horeca, který je často limitován současnou maximální váhou tří kilogramů na kus. Změny pravidel musí odsouhlasit italské Ministerstvo zemědělství a evropské orgány, již teď ale návrh vzbudil pochybnosti. Podle kritiků by zmražené mozzarelly mohly výrazně ztratit chuť. „Názor expertů je ale jednoznačný: po rozmrazení má sýr ucelenou konzistenci a chutná čerstvě,“ odpovídá na pochybnosti předseda konsorcia, Mimmo Raimondo, dle kterého byly navrhované změny konzultovány s univerzitními odborníky.

Zdroj: www.gamberorosso.it

Zdroj fotografie: Consorzio Tutela Mozzarella Bufala Campana DOP

Loading…