Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.03.2020

MZV nabízí podporu českým firmám aktivním na zahraničních trzích

Ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Svazem průmyslu a dopravy ČR MZV představuje nový nástroj na podporu ekonomických aktivit v zahraničí (PROPEA). Ten umožní českým firmám aktivním na zahraničních trzích operativně reagovat na mimořádnou situaci. Nově bude možné využít služeb místních expertů, kteří zajistí kontinuitu obchodních styků a řešení logistických a jiných problémů spojených s mimořádnými opatřeními. V době omezení pohybu osob mohou tyto subjekty mimo jiné firmám pomoci zajistit osobní styk a dohled nad jejich aktivitami v místě. Program PROPEA bude financován ze sdružených prostředků určených mezirezortního společného nástroje na podporu ekonomické diplomacie. Pilotně začne fungovat tato podpora v 10 zemích světa: Maroko, Japonsko, Mongolsko, Indie, Vietnam, Bosna a Hercegovina, Peru, Čína, Spojené království a Mexiko.

Nouzový balíček zahrnuje podporu českých firem v pěti oblastech:

1) Praktické informace k provádění zahraničních operací v koronavirové situaci s řadou omezení v dané zemi;

2) Asistence zastupitelských úřadů při problémech s realizací obchodu;

3) Hledání a analýza příležitostí, asistence při vyhledávání a ověřování vhodných partnerů;

4) Pomoc a sdílení informací prostřednictvím série webinářů a online konzultací;

5) Využít služeb místních expertů, kteří budou asistovat firmě v místě při domlouvání a realizaci obchodu.

Kontakty:

  • Aktuální vývoj a informace MZV zveřejňuje na internetových stránkách českých zastupitelských úřadů (webové stránky ve formátu www.mzv.cz/mesto, např. www.mzv.cz/rim) a na portále BusinessInfo.
  • Nouzový balíček podpory MZV spouští okamžitě k dnešnímu datu (18. 3. 2020). Nová iniciativa MZV bude realizována bez dodatečných nároků na personální či finanční zdroje ze státního rozpočtu.
  • Hlavním kontaktním bodem pro získání podpory budou  zastupitelské úřady MZV ve spolupráci s jednotnou zahraniční sítí a samozřejmě také Klientské centrum pro export.
  • Bližší informace v sekci kontakty v zahraničí https://www.mzv.cz/ekonomika/cz/kontakty_v_zahranici/index.html a na Klientském centru pro export s informacemi soustředěnými na portále pro podnikatele BusinessInfo www.businessinfo.cz.

Zdroj: mzv.cz

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…