Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.08.2016

Nabitý konec sezóny Prague International Marathonu

Prague International Marathon, pořadatelská společnost nejúspěšnějších maratonů a běžeckých závodů v ČR, zakončí svou sezónu na cestě mezi Prahou a Berlínem. Poslední běžecké závody letošní sezóny se poběží v Praze a v Ústí nad Labem a delegace českých běžců se zúčastní prestižního maratonu v Berlíně.

Prvním poprázdninovým závodem je Birell Grand Prix, který se poběží v sobotu 10. září v Praze. Jedná se o již 21. ročník tohoto závodu, jež se stal tradiční událostí pražského podzimu. Během Birell Grand Prix se poběží dva druhy závodů: ženský běh 5 km a běh na 10 km, který je otevřen i mužům. Start a cíl bude i letos na náměstí Republiky před působivou fasádou Obecního domu. Trať závodu se dotkne především čtvrtí na levém břehu Vltavy, a sice Malé strany, Letné a Holešovic.

Letos by se závodu mělo zúčastnit na deset tisíc běžců: 7500 poběží 10 km závod a 2500 ženský 5 km běh. Ačkoliv je běh prakticky vyprodán, stále je možné zakoupit startovací číslo skrze spolupracující charitativní organizace. „Běžet v Praze za soumraku je jedinečný zážitek,“ dodává Václav Skřivánek, ředitel běhu PIM. „Závod je vhodný pro všechny běžce. Desetikilometrová trať však hodně přitahuje závodníky, kteří si ještě netroufnou na maraton. A také ženský závod je vhodný pro běžkyně všech úrovní. Na pátém kilometru je pak zřízeno měření času. Birell Grand Prix totiž bývá velice rychlý závod“.

O týden poté se v Ústí nad Labem poběží půlmaraton Mattoni. Akce se má zúčastnit až 3600 běžců v různých závodech. Kromě půl maratonu totiž program počítá i se štafetovým během, rodinným během či 2Run během o délce 21 kilometrů. Na rozdíl od Prahy, Ústí nad Labem nabízí prostředí, kde se mísí krajina údolí Labe a industriální architektura. „I tento závod je prakticky vyprodán a startovací číslo si lze koupit už jen skrze charitativní organizace,“ upozorňuje Václav Skřivánek. „Letos jsme trochu změnili trať půlmaratonu, takže očekáváme, že závod bude o něco rychlejší.“

I letos PIM uzavře svou sezónu v zahraničí. Letošním hostujícím závodem v kalendáři PIM je maraton v Berlíně, který patří do šestice nejprestižnějších závodů tohoto druhu na světě. Prague Internationa Marathon vyšle do německé metropole dvacítku svých běžců. „Získat startovací číslo na maratonu v Berlíně je velice obtížné, protože běh přitahuje závodníky ze všech koutů světa. My jsme se rozhodli vyslat dvacet závodníků, které vylosujeme mezi běžci, jež se letos zapsali alespoň na pět našich závodů a minimálně tři doběhli až do cíle,“ uvádí ředitel Skřivánek.

Jelikož většina závodů je již za námi, tak lze udělat první vyhodnocení letošní sezóny. Závody pořádané PIM si udržely svou vysokou kvalitu, jak dokazuje i sedm zlatých značek udělených IAAF.  Zvýšil se i celkový počet běžců, a to i díky letošním novinkám, jako byla Pražská štafeta, jež zahájila letošní sezónu. „Hodně jsme se ale zaměřili také na zlepšení kvality zázemí pro běžce před a po závodech,“ vysvětluje Václav Skřivánek strategii, díky které se běhů PIM účastní velký počet běžců z celého světa.

 

Zdroj fotografie:RunCzech

 

 

Loading…