Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.08.2018

Nad budoucností Ilvy v Tarantu stále vysí otázníky

 

 Nad převzetím hutních závodů Ilva v Tarantu stále vysí výrazná nejistota. Úřad pro zastupování státu ve věcech právních předal očekávaný posudek průběhu výběrového řízení, ve kterém byl vybrán nový majitel závodu, skupina ArcelorMittal.

Úřad měl ve svém posudku zhodnotit, zda některé postupy, označené za kritické italským Protikorupčním úřadem, mohou vést až ke zrušení výběrového řízení. Text posudek nebyl zveřejněn, jeho obsah však přiblížil italský vicepremiér pro hospodářský rozvoj Luigi di Maio na tiskové konferenci, která proběhla ve čtvrtek 23. srpna v Římě. “Toto výběrové řízení je perfektním zločinem,” řekl di Maio. “Zločin byl ale spáchán státem, ArcelorMittal vždy jednal v dobré víře,” dodal di Maio.

Dle vicepremiéra, ve výběrovém řízení uspořádaném předchozí vládou nebylo téměř nic v pořádku. Dva body byly ale označeny za mimořádně kritické. “Prodloužení termínu splnění ekologického plánu na rok 2023 mělo vést k prodloužení termín přihlášení se do řízení,” tvrdí vicepremiér, dle kterého byla tímto porušena pravidla hospodářské konkurence. Dalším kritickým bodem je, dle interpretace di Maia, “nadužití moci”. To mělo spočívat v tom, že po podání nabídek Ministerstvo hospodářství dále nevyjednávalo s konkurenty o jejich zlepšení.

Na tiskové konferenci nebylo řečeno, zda vicepremiér nakonec zruší výběrové řízení. To zřejmě bude záležet na dalších vyjednávání se skupinou ArcelorMittal a na situaci na trhu. “Kdyby dnes, dva roky a osm měsíců po výběrovém řízení, existoval zájem firem se zúčastnit nové soutěže, tak to by určitě stálo za to zrušit předchozího rozhodnutí,” řekl di Maio. “Zatím jsme nezaznamenali zájem ani jedné firmy, ale pokud by se takový zájem projevil, tak to by byl důvod pro zrušení (starého, pozn.red.) výběrového řízení,” dodal. Podle stále platných dohod by měla skupina ArcelorMittal převzít závody Ilva v polovině září letošního roku.

Zdroj: mise.gov.it

Zdroj fotografie: Ilva

Loading…