Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.01.2016

Návštěva íránského prezidenta Rúhání přivezla miliardové kontrakty

Návštěva íránského prezidenta Hassan Rúháního v Itálii měla příjemnou ekonomickou tečku.

Na ekonomickém fóru italských a íránských firem, které se odehrálo v úterý 26. října v Římě, byly totiž podepsány dohody o ekonomické spolupráci a smlouvy v celkové hodnotě 17 miliard eur. Největší dohodu podepsala železářská společnost Danieli, jejíž hodnota se odhaduje na 5,7 miliard eur. Druhou největší dohodou se může pochlubit společnost Condotte d'Acqua, která má vybudovat v Iránu infrastrukturu v celkové hodnotě čtyř miliard eur. Další významné projekty byly podepsány i v oblasti energetiky, námořních technologií a samozřejmě ropných energií.

Po ukončení sankcí Írán může konečně investovat zdroje zadržované v zahraničí, zhruba 100 miliard dolarů do průmyslového a infrastrukturálního rozvoje. Íránský trh však nezůstává bez rizik. Sankce mohou být na Írán znovu uvaleny v případě, že nebude dodržovat dohody o kontrole jaderného programu. Současně nezanedbatelným rizikem jsou také konflikty se Saudskou Arábií.

Před uvalením sankcí byla Itálie největším evropským obchodním partnerem Íránu. Před sankcemi dosáhl zahraniční obchod mezi oběma zeměmi sedm miliard eur, po uvalení sankcí však klesl na 1,5 miliard eur. Cíl italských podnikatelů i vlády je vrátit se na hodnoty před uvalením sankcí.

 

Zdroj: ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Consiglio dei Ministri

Loading…