Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.03.2016

Návštěvě ministra Gentiloniho v Praze dominovaly ekonomické vztahy

Ústředním bodem státní návštěvy italského ministra zahraničních věcí a mezinárodní spolupráce Paola Gentiloniho v Praze byly ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi. Návštěva proběhla 16. a 17. března.

V průběhu druhého dne návštěvy ministr Gentiloni zahájil Italsko-české podnikatelské fórum v oblasti leteckého průmyslu, obrany, elektronického průmyslu a ochrany kyberprostoru. Fóra se zúčastnily desítky italských a českých firem, mezi kterými nechyběly ani velké koncerny jako Finmeccanica, Lom Praha a Aero Vodochody.

Některé z přítomných firem již spolupracují s italskými společnostmi, např. Aero Vodochody dodává součástky do vojenského letounu C-27 Spartan. V průběhu Fóra bylo podepsáno memorandum o porozumění ohledně skladování jaderného odpadu mezi italskou společností Sogin Spa a českou Správou úložišť radioaktivních odpadů.

Ve svém příspěvku na Fóru ministr Gentiloni podtrhl výbornou úroveň italsko-českých ekonomických i politických vztahů. “Naše země sdílí stejné mezinárodní výzvy, ať už jde o boj proti terorismu, řešení velkých mezinárodních krizí nebo stabilizaci západního Balkánu,” řekl ministr Gentiloni. “Obchodní vztahy s ČR jsou velice důležité, což ukazují i čísla. Obrat zahraničního obchodu dosáhl v roce 2015 rekordních 10,5 miliard eur. Chceme rozvinout ekonomické vztahy v odvětvích, kde již probíhá významná spolupráce, např. ve strojírenství či automobilovém průmyslu, ale také v nových odvětvích, např. ve stavebnictví či obranném průmyslu.

Posílení spolupráce uvítal také český ministr obrany Martin Stropnický, jež promluvil na zahájení Fóra. “V případě vojenské spolupráce italsko-české vztahy sahají až do doby První světové války,” uvedl Stropnický. “Armáda ČR má zkušenost s italskými firmami například při dodání stacionárních radiolokátorů firmou Selex Sistemi Integrati. V tomto odvětví má český průmysl také co nabídnout. Ukazuje to dodání dvou pasivních radiolokátorů pardubickou společností ERA. Velká účast českých firem na tomto Fóru ukazuje velký zájem českých podniků v obranném průmyslu o italské partnery.”

Fóra se účastnily i zástupci podnikatelských asociací. “Itálie je jednou z hlavních mocností ve výrobě zbraní a také Česká republika si za posledních sto let vybudovala silnou průmyslovou základnu v tomto odvětví,” domnívá se prezident HK ČR Vladimír Dlouhý. “Italský obranný průmysl se těší dobré kondici a může počítat s přítomností konečných výrobců. Navíc se může spolehnout na několik výrobních klastrů tvořených malými a středními firmami, jež mají k dispozici významné know-how.”

Hlavní výzvy pro italské a české firmy byly podtrženy i zástupci odvětvových asociací. “Česká republika skýtá mnoho příležitostí například v leteckém průmyslu, kde se očekává modernizace armádních vrtulníků, či v oblasti kosmických aktivit, kde by vazby měly být těsnější,” řekl předseda italské Federace pro letecký průmysl, obranu a bezpečnost Guido Crosetto. “Je důležité, aby se podniky potkávaly, a tlačily vlády k větší spolupráci, ze které by mohly mít užitek všechny strany.”

Ambice českých firem vysvětlil prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek. “České a italské firmy mají mnoho společného, například jejich největším klientem je Saudská Arábie či více než polovina exportu směřuje do zemí EU a NATO. Český vývoz pokrývá mnoho oblastí obranného průmyslu, od palných zbraní až po letecký průmysl. Hlavní výzvou pro české firmy je přejít od dodavatelských vztahů na vyšší úroveň spolupráce s italskými firmami na společných projektech a produktech.”

Po účasti na podnikatelském fóru se ministr Gentiloni setkal s nejvyššími představiteli České republiky, premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, se kterým proběhly velice intenzivní rozhovory. “Vztahy mezi našimi zeměmi jsou velice dobré, a není to jen rétorika. Za vše mluví čísla a Itálie je pátým – šestým nejdůležitějším obchodním partnerem ČR. Itálie je dnes i stabilním politickým partnerem. To nám umožňuje rozvíjet silné vztahy v zahraniční politice a Itálie se stává klíčovým partnerem ČR i v této oblasti. I v tématech terorismu, mezinárodních krizí či uprchlické krize máme mnoho společných názorů,” uvedl na tiskové konferenci po jednání s italským protějškem český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

 

Zdroj fotografie: Emanuel della Pia

Loading…