Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.09.2021

Nedostatek čipů se promítl do výroby automobilů v letních měsících

Nedostatek polovodičů na světových trzích se v létě poprvé velmi výrazně promítl do výroby automobilů v České republice. Ukazují to statistiky oborového sdružené AutoSap.

Kvůli chybějícím chipům výrobci osobních aut v létě prodlužovali závodní dovolené či rušili směny. V červenci a srpnu se tak počet vyrobených vozů meziročně snížil o bezmála 40 procent na 112.000 aut. Nejsilnější propady zaznamenaly Škoda Auto, kde se výroba snížila o 42 procent, a kolínská Toyota s poklesem o 37 procent. Výroba v závodu Hyundai v Nošovicích zůstala stabilní. „Odhadujeme, že kvůli chybějícím čipům nebude v tuzemsku vyrobeno zhruba 140.000 vozidel, o která by jinak zákazníci měli zájem,“ uvedl výkonný ředitel AutoSap Zdeněk Petzl. Výroba od začátku roku je stále zhruba o pětinu nižší než v roce 2019.

Ve čtvrtek odbory oznámily, že Škoda Auto přeruší na týden výrobu ve všech třech závodech, které má na českém území. Šéf automobilky Thomas Schäfer již dříve oznámil, že společnost kvůli nedostatku polovodičů letos nevyrobí zhruba 100.000 vozů.

O něco stabilnější je situace ve výrobě autobusů, kde byl v červenci zaznamenán pokles výroby o deset procent a v srpnu o 25 procent. Od začátku z českých závodů vyjelo na 3000 autobusů, což je podobný počet jako v loňském roce.

Zdroj: autosap.cz

Zdroj fotografie: Škoda Auto

Loading…