Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.02.2021

Německo silně omezilo možnosti průjezdu z České republiky

S novými pravidly, jež vstoupila v platnost v neděli 14. února, byly výrazně omezeny možnosti průjezdu německým územím z České republiky.

Podle informací spolkového ministerstva vnitra je vstup na německé území kromě několika málo výjimek zakázán. Tranzit osob, jež nejsou německými občany či nemají pobyt v SRN, je dovolen jen v humanitárních případech. Německé úřady tím míní cesty kvůli pohřbu příbuzného prvního stupně, hlídání nezletilých bez dozoru či lékařskému ošetření. Nejsou proto dovoleny tranzity z pracovních důvodů či kvůli návratu do bydliště v další zahraniční zemi, například v Itálii. Další výjimky mají některé skupiny pendlerů či mezinárodní přeprava zboží.

Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer varoval před kolonami na česko-německé hranici. Německá policie má příkaz bedlivě kontrolovat vozidla přijíždějící na německé území.

Od neděle je také zakázána přeprava do Německa hromadnými prostředky osob, jež nemohou využít výjimky ze zákazu. Podle informací České tiskové kanceláře německá policie za tímto účelem kontrolovala na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem cestující na letu z Prahy. Většina autobusových a železničních společností ale spoje do Německa přerušila.

Podobné podmínky panují také pro vstup na německé území z Tyrolska. Tato rakouská spolková země je významnou tranzitní zónou z Itálie. Na jejím území totiž leží rakouská část Brennerského průsmyku.

Opatření by měla zůstat v platnosti alespoň do 7. března. Česká republika se ale snaží dohodnout s německými úřady jejich částečná uvolnění.

V sobotu 13. února rozhodla Itálie o zpřísnění opatření pro osoby, jež v posledních 14 dnech pobývaly více než 12 hodin na území Rakousku.

Před vstupem do Itálie bude nejen nutné absolvovat test, ale cestující budou se muset podrobit druhém testem, jakmile vstoupí na italské území, a v každém případě zůstat v karanténě po dobu 14 dnů. Na konci karantény budou muset znovu se podrobit testem. Z opatření existují výjimky.

 

Velvyslanectví ČR v Berlíně: https://www.mzv.cz/jnp/cz/cestujeme/aktualni_doporuceni_a_varovani/nemecko_aktualni_doporuceni_na_cesty.html

Spolkové ministerstvo vnitra: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/pressemitteilungen/DE/2021/02/grenzkontrollen-tch-aut.html

Italské opatření: https://www.trovanorme.salute.gov.it/norme/renderNormsanPdf?anno=2021&codLeg=78802&parte=1%20&serie=null

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…