Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.03.2017

Německý parlament schválil dálniční mýtné pro osobní vozy

Německý sněm schválil zákon, který zavádí systém poplatků za užívání dálnic pro osobní automobily. Systém ale kritizují sousední státy, včetně České republiky, jež považují zákon za diskriminační vůči zahraničním motoristům.

Výše mýtného se bude odvíjet od objemu motoru a vypuštěných emisí. Cena desetidenního mýtného se pohybuje v rozmezí od 2,5 do 25 eur, dvouměsíční mýtné pak bude stát od 7 do 50 eur. Nejdražší je celoroční mýtné, které bude stát 130 eur. Systém mýtného bude zcela elektronické. Motoristé budou moci zaplatit poplatek na webové stránce, skrze mobilní aplikace či na benzínových pumpách. Výnos je odhadován kolem půl miliardy eur ročně.

Německý zákon o mýtném ale kritizují sousední státy, a to včetně České republiky. Zákon totiž počítá s tím, že o výši zaplaceného mýtného bude automaticky snížena daň z motorových vozidel, kterou platí automobily registrované v Německu. Z benefitu jsou tak automaticky vyloučeny automobily se zahraniční poznávací značkou. Z tohoto důvodu sousední státy uvažují, že proti novému zákonu podají stížnost u evropských institucí.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…