Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.07.2019

Nemovitosti v Itálii nebyly nikdy tak levné

Rezidenční nemovitosti v Itálii nebyly dlouho tak levné. Ukazuje to Italský statistický úřad a jeho index cen nemovitostí pro rezidenční i investiční účely (IPAB).

V prvním čtvrtletí letošního roku index IPAB zaznamenal meziroční pokles cen rezidenčních nemovitostí o 0,8 procent. Ve srovnání s koncem loňského roku ceny klesly o 0,5 procent. Jak vyplývá z historické série indexu, ceny nemovitostí klesají neustále od roku 2017. Ve srovnání s rokem 2010, kdy byl index IPAB zaveden, pak ceny klesly o více než 17 procent. To má výrazný dopad na bohatství Italů, ve kterém rezidenční nemovitosti tvoří významnou roli. Ceny klesají i přesto, že počet transakcí roste, a to také díky ochotě italských bank poskytovat domácnostem hypotéky.

Jediná část rezidenčního trhu, jež odolává poklesu cen, jsou nově postavené nemovitosti, které v prvním čtvrtletí letošního roku zaznamenaly meziroční růst cen o 1,7 procent. „Ceny nových rezidenčních nemovitostí, jež meziročně rostou již šestým čtvrtletím po sobě, jsou jistým signálem návratu ke konjunktuře, ale jejich váha v tvorbě celkového vývoje cen na realitním trhu postupně klesá,“ varuje Italský statistický úřad. U již existujících nemovitostí naopak meziroční pokles trvá již devátým čtvrtletím po sobě, na začátku letošního roku ceny těchto nemovitostí klesly o 1,3 procent.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…