Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.09.2020

Nosič satelitů vyrobený brněnskou S.A.B. Aerospace odstartoval do vesmíru

Nosič satelitů Ssms, který vyrobila brněnská společnost S.A.B. Aerospace, jež je členem Italsko-české komory, odstartoval do vesmíru. Start proběhl ve středu 2. září na kosmodromu Kourou ve francouzské Guayaně po opakovaných odkladech způsobených epidemií Covid-19 a nepříznivými meteorologickými podmínkami.

Na palubě rakety Vega nosič vynesl do vesmíru 53 malých satelitů, jež byly umístěny na odlišné oběžné dráhy. „Tyto satelity budou plnit velice různorodé aplikace, od pozorování země po boj s klimatickými změnami, telekomunikace, vědu a samozřejmě vzdělávání,“ uvedl Stéphane Isräel. CEO společnosti ArianeSpace. Nový nosič umožňuje evropskému vesmírnému dopravci lépe odpovídat na potřeby rostoucího trhu s malými satelity.

Nový nosič je příkladem technologické a průmyslové spolupráce mezi Itálií a Českou republikou. Projekt nosiče vypracovala společnost Avio z italského Colleferro a vyrobila ho společnost S.A.B. Aerospace se sídlem v Brně. Projekt financovala Evropská vesmírná agentury a příspěvky z evropských fondů.

Zdroj: https://www.arianespace.com/

Zdroj fotografie: Ariane Space

Loading…