Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.10.2019

Nová americká cla dopadnou nejhůře na výrobce kravských sýrů

Nová cla, která se rozhodly zavést Spojené státy, dopadnou také na potravinářskou výrobu v Itálii. Upozorňuje na to svaz zemědělců Coldiretti.

Zdaleka největší dopad by mohl cla mít na výrobce tvrdých kravských sýrů. Zhruba čtvrtinu celkového dopadu by se měla týkat tvrdého sýru Parmigiano Reggiano. V případě tohoto výrobku se clo zvýší ze dvou na šest dolarů a průměrná cena známého italského sýru by se tak měla zvýšit ze zhruba 40 dolarů za kilo na 45 dolarů za kilo. «Tato cla jsou jen odvetná opatření za to, že Evropa chrání své potraviny s certifikovaným původem: americké sýry proto nemohou vstoupit na trhy v Evropské Unii», uvedl předseda konsorcia výrobců Parmigiana Reggiana, Nicola Bertinelli. Podle italských výrobců stojí za zvýšením cel na sýry z Itálie a Evropy lobby amerických koncernů, jež vyrábí napodobeniny původních italských a evropských sýrů.

Nová cla pocítí v menší míře také výrobci likérů či některých druhů uzenin. Na rozdíl od Francouzů však mohou slavit italští vinaři, na jejichž výrobky žádné zvýšené clo uvaleno nebylo. Obdobná situace panuje také v případě olivového oleje, jelikož cla byla zvýšena hlavnímu konkurentovi Itálie v rámci Evropské Unie, Španělsku. Je tak otázkou, zda a v jakém rozsahu opravdu poklesne italský potravinářský vývoz do USA.

Zdroj: www.parmigianoreggiano.it

Zdroj fotografie: konsorcium Parmigiano Reggiano

Loading…