Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.07.2017

Nová Mosilana investuje do energetických úspor a technického vzdělání

Společnost Nová Mosilana, člen Italsko-české komory, která je součástí italské textilní skupiny Marzotto, se těší dobré hospodářské kondici. Ukazují to údaje zveřejněné ve výroční zprávě za rok 2016.

Dle těchto údajů, příjmy společnosti, která se zaměřuje na výrobu vlněných tkanin a příze, lehce vzrostly na 3,5 miliard korun. Zisk před zdaněním nezaznamenal výrazných změn a v roce 2016 dosáhl téměř 117 milionů korun „Objem výroby zůstal ve srovnání s rokem 2015 stabilní, takže vývoj těchto hospodářských indikátorů ovlivnily fluktuace na světovém trhu s vlnou,“ uvádí předseda představenstva společnosti Nová Mosilana, Pavel Zezula.

V roce 2016 se silně zvýšily výdaje na investice, které dosáhly rekordních 170 milionů korun. „V loňském roce jsme zahájili program energetických úspor, který nám umožní snížit objem spotřebované energie o deset procent. Investice počítají se zateplením našeho závodu a se zavedením opatření na snížení spotřeby elektrické energie ve výrobě a osvětlení,“ vysvětluje Pavel Zezula. Společnost také zažádala o spolufinancování těchto opatření z evropských fondů. Pokud se jí podaří dodržet všechny podmínky, z evropských fondů jí může být refundováno až třicet procent uznatelných nákladů, což je maximální povolená intenzita veřejné podpory velkým podnikům.

Vzhledem k dlouhodobému nedostatku pracovníků s vhodným technickým vzděláním, Nová Mosilana pokračuje ve své podpoře učňovského vzdělávání. Společně se Střední školou Brno – Charbulová, společnost otevřela tříletý učební obor Výrobce textilií, na který poskytuje i studijní stipendia. „Doufáme, že v příštím roce znovu otevřeme třídu tohoto oboru,“ uvádí Pavel Zezula a dodává, že podstatná část výuky probíhá rovnou v závodě Nové Mosilany.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Nová Mosilana

Loading…