Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.10.2020

Nová vládní opatření: zákaz nočního vycházení a povinná práce z domova

V úterý 26. října česká vláda schválila nová opatření, jež mají zabránit šíření nákazy nového koronaviru.

Od středy 28. října bude zpřísněn zákaz volného pohybu, a to od 21. do 5. hodin. Výčet výjimek, kdy bude možné se pohybovat na veřejných prostranstvích, se zúží na cesty do práce, cesty domů či přesuny z neodkladných zdravotnických důvod. Do 500 metrů od bydliště bude také umožněno venčení domácích zvířat.

Vláda také nařizuje zavést práci z domova ve veřejné a soukromé sféře v případě, že to umožňuje organizace a povaha práce. Firmy mohou zavést práci z domova i pro část svého personálu. Typickým případem jsou průmyslové firmy, které mohou zavést home office pro administrativní a manažerský personál ale ne ve výrobní části. Opatření nechává firmám rozsáhlý prostor pro rozhodnutí.

Dále omezen bude i maloobchodní prodej. Kromě výjimek, jako jsou čerpací stanice či lékárny, budou muset obchody zavřít do 20 hodin. V neděli nebude prodej umožněn vůbec. Vláda také vyjasnila některé předchozí výjimky.

Nová omezení budou platit od 28. října do konce nouzového stavu, který je nyní stanoven na 3. listopadu. Je však takřka jisté, že vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Nejčastěji se uvádí, že by prodloužení mohlo být o jeden měsíc.

 

Zdroj: https://www.vlada.cz

Zdroj fotografie: vláda.cz

Loading…