Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.03.2024

Novela zákoníku práce přináší změny ve vztazích mezi dodavateli ve stavebnictví

Nedávná novela zákoníku práce, která začala platit od letošního 1. ledna, přináší změnu ve vztazích mezi dodovateli ve stavebnictví. Upozorňuje na to advokátní kancelář Rödl & Partner, jež je členem Italsko-české komory.

Novela totiž zavedla pro generální dodavatele povinnost ručit za některých podmínek za mzdy zaměstnanců firem, jež působí jako subdodavatelé. Pokud tito zaměstnanci nedostanou po dobu nejméně tří měsíců zaplaceno, tak se mohou se svými nároky obrátit na firmu v čele dodavatelského řetězce. Ta pak bude muset nárok uspokojit do výše minimální mzdy. Nová povinnost se netýká investorů, poukazuje advokát Václav Vlk.

Hlavní dodavatelé se budou moci záruce vyhnout, pokud subdodovatelé prokáží, že nemají dluhy na penzijní a zdravotním pojištění a že nedostali pokutu za porušení pracovněprávních nařízení. „V praxi bude zřejmě obvyklé, že vyplacení části odměny za dílo bude dodavatel vázat na splnění mzdových nároků zaměstnanců subdodavatele,“ odhaduje advokát Vlk.

 

Zdroj a zdroj fotografie: https://www.roedl.cz/cs/media/newslettery/newsletter/2024-01/nova-povinnost-pro-podnikatele-ruceni-za-mzdu-ve-stavebnictvi

 

Loading…