Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.04.2022

Nový stavební zákon byl podnikateli jmenován Zákonem roku

Letošní ročník ankety Zákon roku má jasného vítěze – nový stavební zákon. Anketu pořádá advokátní kancelář Deloitte Legal.

Zákon obdržel přes dvě třetiny hlasů. Jeho autoři slibují integrovaná a rychlejší povolovací řízení a změnu ve struktuře stavebních úřadů. Ty by v budoucnosti měly fungovat pod centrálním úřadem a měly by se tudíž dostat mimo strukturu radnic. „Jde o systémovou změnu, která řeší zásadní problém systémové podjatosti, tedy rizika zasahování místních samospráv do rozhodování o povolování staveb,” uvedla partnerka v Deloitte Legal Olga Kaizar.

Proti změně ve struktuře stavebních úřadů se ale postavila města a také nová vládní koalice, která chce tuto pasáž zákona změnit.

Hlasující mohli vybírat mezi pěti navrženými normami. Na druhém místě se umístil zákon, který umožňoval odpustit úroky z prodlení a penále u lidí v exekuci kvůli dluhům vůči veřejné správě. Třetí místo obsadila novela zákona o soudech a soudcích, která ukládá soudům nižší instance povinnost zveřejňovat rozsudky.

Zdroj a zdroj fotografie: Deloitte Legal

Loading…