Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.02.2019

Novými partnery Alitalie by měly být společnosti Delta a EasyJet

Novými partnery italské letecké společnosti Alitalia by se mohly stát americká společnost Delta a nízkonákladová EasyJet. Výlučné rozhovory s oběma společnostmi schválila správní rada Italských drah (Ferrovie dello Stato, FS), jež jsou hlavním akcionářem v Alitalia.

Rozhovory, jež by měly vést k nové podobě Alitalia, mají začít ve středu 20. února v Londýně. Jednou z hlavních otázek bude rozložení sil mezi hlavními akcionáři nové společnosti. Sdružení Delta - EasyJet by v nové Alitalii mělo držet 30 až 40 procent kapitálu. Konsorcium by tak investovalo zhruba 400 milionů eur. Italské dráhy již dříve daly najevo, že se nechtějí stát majoritním akcionářem letecké společnosti. I po možné transformaci státního překlenovacího úvěru v kapitálovou účast by tak zůstalo k mání deset až dvacet procent kapitálu nové společnosti. Podle ekonomického tisku je tak pravděpodobné, že do nové společnosti vstoupí další státní firma. Další klíčovou otázkou bude eventuální zeštíhlení personálních stavů společnosti a budoucnost sítě spojů.

Dalším významný, byť dosud uspořádaným aspektem, je koncentrace trhu. Již v minulosti zazněla varování, že spojení drah a letecké společnosti by mohlo vadit antimonopolnímu úřadu, a to v případě vnitrostátních trhů. Vstupem Easyjetu do kapitálu Alitalie by došlo k propojení druhé a třetí největší letecké společnosti na italském trhu, což zřejmě může taktéž vadit antimonopolnímu úřadu.

 

zdroj: www.bloomberg.com

Zdroj fotografie: Alitalia

Loading…