Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.05.2017

Obrat zahraničního obchodu mezi Itálií a ČR dosáhl v prvním čtvrtletí tři miliardy eur

Zahraniční obchod mezi Itálií a Českou republikou se i nadále těší dobrému zdraví. Ukazují to údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem.

V prvním čtvrtletí letošního roku se celková hodnota zahraničního obchodu mezi ČR a Itálií zvýšila o pět procent a dosáhla tak tří miliard eur. Dovoz z Itálie tentokrát rostl rychleji než vývoz. Hodnota koupí z Itálie se zvýšila o 7,1 procent na 1,39 miliard, zatímco prodeje do Itálie vzrostly o 3,3 procent na 1,62 miliard eur. Bilance zahraničního obchodu je v přebytku 234 milionů eur ve prospěch ČR, což je o čtyřicet milionů eur méně než v roce 2016.

Českému vývozu do Itálie dominují prodeje strojů a dopravních prostředků. Hodnota tohoto odvětví se zvýšila o 5,9 procent na 836 milionů eur. Výrazně se zvýšil i vývoz chemických látek a surových materiálů. Co se týče dovozu z Itálie, tak nejdůležitějším odvětvím jsou také stroje a dopravní prostředky, jejichž prodeje v ČR se zvýšily o 4,4 procent na 530,4 milionů eur. Výrazně dobrých výsledků dosáhly prodeje elektronických zařízení (+14,9 procent) a také strojů a technologií pro energetické odvětví (+16 procent). Citelně se zvýšily i prodeje spotřebního zboží, a to například nábytku (+16,1 procent), obuvi (+20 procent) a oblečení (+13,3 procent). V potravinářském odvětví dosáhly vynikajících výsledků prodeje vína, jež se zvýšila o 25 procent.

 

Zdroj: apl.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…