Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.05.2018

Očekávání českých malých a středních firem zůstávají vysoká

Očekávání českých malých a středních podniků (MSP) zůstávají velmi vysoká. Ukazuje to index, který sestavuje Československá obchodní banka, člen Italsko-české komory, na základě průzkumu mezi 500 českých malých a středních firem.

V prvním čtvrtletí letošního roku index dosáhl 32,8 bodů. Jedná se o druhou nejvyšší hodnotu od roku 2013, kdy ČSOB začala tento index sestavovat. Optimismus českých MSP táhne vývoj na trzích: téměř šedesát procent firem očekává růst poptávky. „Tak velké očekávání v růstu poptávky jsme ještě v našem šetření neměli. Ukazuje to, že ekonomika jede na plný výkon a je na hraně svých kapacit“, říká hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Očekávání v oblasti investic a rozšiřování aktivit naopak zaznamenala lehké ochlazení. Investice plánuje 48 procent malých a středních firem, což je o osm procent méně než na konci loňského roku. Rozšířit podnikatelské aktivity chce téměř čtvrtina firem. Postoj českých firem, který je v těchto oblastech spíše opatrný, ovlivňují také faktory rizika, jako legislativní změny a nedostatek pracovní síly.

Zdroj: https://www.csob.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…