Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.07.2019

Očekávání malých a středních firem se zlepšují

Očekávání českých malých a středních firem se znovu začala zlepšovat. Ukazují to výsledky Indexu očekávání firem, který je sestavován pro banku ČSOB, jež je členem Italsko-české komory, na základě odpovědí 500 podniků.

Ve srovnání se začátkem roku se index v pololetí zvýšil o 1,8 bodů na 22 bodů. Hodnocení se zlepšila ve všech firemních kategorií. „Malé a střední podniky se na jedné straně vypořádaly s poklesem růstu poptávky v letošním roce a zároveň se přesvědčily, že se skutečně jedná – alespoň v dohledné době – pouze o zpomalení, nikoliv o recesi,“ vysvětluje zvýšení optimismu hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

Větší optimismus má přímý dopad i na očekávanou investiční aktivitu. Zhruba 44 procent malých a středních firem očekává letos růst firemních investic, zatímco pokles očekávalo 32 procent firem. Zhruba třicet procent firem očekává růst investic do 20 procent. Prakticky beze změn zůstal index poptávky: přes padesát procent podniků letos očekává růst poptávky. „Firmy a podnikatelé nemají problémy s prodejem svých produktů a služeb a v řadě případů by zvládli i vyšší objemy, nicméně je omezuje napětí na trhu práce“ dodává Petr Manda, ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Zdroj: www.csob.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…