Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.11.2018

Od 29. listopadu do 5. prosince bude probíhat MittelCinemaFest

Od 29. listopadu do 5. prosince proběhne v Praze, v kině Lucerna, MittelCinemaFest, festival italského filmu v ČR. Festival se uskuteční také v Brně, 5. a 6. prosince, a v Ostravě, 9. a 10. prosince.

Letošní ročník festivalu italského filmu představí publiku z České republiky snímky italských režisérů, které byly představeny na velkých mezinárodních festivalech v Cannes, Benátkách a Locarnu. „Výběr jsme uskutečnili ve spolupráci s filmovými kritiky z partnerského Istituto Luce – Cinecittà a na program jsme zařadili filmy, jež dobře reflektují italskou realitu a jsou tak jakýmsi zrcadlem soudobé Itálie. Snažili jsme se také vyzdvihnout mladé italské režiséry, již zaznamenali výrazné úspěchy na mezinárodních festivalech,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel Italského kulturního institutu v Praze, Giovanni Sciola.

Festival zahájí komedie Naléhavé zjevení od Gianniho Zanasiho. Následovat pak budou snímky Una storia senza nome / Příběh beze jména od Roberta Andò, La terra dell'abbastanza / Země hojnosti od bratrů Damiana a Fabia D'Innocenzo, Capri-revolution od Maria Martoneho, La profezia dell'armadillo / Pásovcovo proroctví od Emanuela Scaringiho, Saremo giovani e bellissimi / Budeme mladí a překrásní od Letizii Lamartire, Fiore gemello / Spřízněná duše od Laury Luchetti, L’uomo che comprò la luna / Muž, který koupil Měsíc od  Paolo Zuccy a Dogman od Mattea Garroneho. Pražskou část festivalu uzavře snímek Un nemico che ti vuole bene / Nepřítel, který tě má rád od Denise Rabaglia, který bude promítán ve spolupráci s Velvyslanectvím Švýcarské konfederace.

I letos má festival rozsáhlou podporu od italské business komunity. „Kinematografická produkce není v Itálii jen historickou a kulturní záležitostí ale představuje i odvětví se silným hospodářským dopadem: italský filmový průmysl se těší dobrého zdraví a ukazatele za rok 2017 jsou ze všech úhlů pohledu pozitivní,“ dodal generální tajemník Italsko-české komory Matteo Mariani. Ten také připomněl význam filmu v tvorbě obrazu Itálie v zahraničí a existence fenoménů jako je kinematografický turismus. I z tohoto důvodu letos navázala s festivalem spolupráci italská vládní agentura na podporu cestovního ruchu ENIT, jež podpoří zahajovací večer. Pro ENIT, která v dohledné době otevře svou kancelář v Praze, tak festival představuje návrat na český trh.

Pořadatelé letošního ročníku festivalu jsou Velvyslanectví Italské republiky v Praze, Italský kulturní institut v Praze, Institut Cinecittà Luce, Italsko-česká obchodní a průmyslová komora, Kino Lucerna. Partneři: ENIT, IBC, Nadace Eleutheria, UniCredit Bank, Ferrero, Hotel Alchymist, Bageterie Boulevard, Xantypa, La Pagina, Progetto Repubblica Ceca.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…