Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.11.2017

Od 30. listopadu poběží v České republice MittelCinemaFest

Od 30. listopadu do 11. prosince proběhne v Praze, Brně a Ostravě pátý český ročník italského filmového festivalu MittelCinemaFest.

Letošní ročník festivalu představí českému publiku jedenáct italských filmů, jež byly uvedeny v kinech v letech 2016 a 2017. Výběr proběhl za spolupráce s italským státním fondem  Istituto Luce Cinecittà – Filmitalia. „Mnohé z těchto filmů bylo představenu na prestižních filmových festivalech v Cannes a v Benátkách“, uvedl ředitel Italského kulturního institutu,Giovanni Sciola. Festival bude zahájen v pražském kině Lucerna promítnutím komedie Manželka a manžel za přítomnosti režiséra Simoneho Godana. Na festival přijedou také bratři Marco a Antonio Manettiové, režiséři filmu Láska a podsvětí, a režisérské duo Silvia Luzi a Luca Bellino, které bude mít na festivalu film Kráter.

Pořádání festivalu podporují i další italské instituce v ČR a také italská business komunita. „Jsem velice rád, že od roku, kdy jsem začal působit v Praze, se daří, a to také díky velkému nasazení ředitele Scioly, posilovat pozice tohoto festivalu v Praze ale také v Brně a v Ostravě. Festival italských filmů je důležitým momentem, kdy Češi mohou poznat zblízka Itálii mimo rozšířená klišé“, uvedl na tiskové konferenci italský velvyslanec v Praze, Aldo Amati. Viditelnost, kterou festival vytváří, je důležitá pro celou italskou komunitu. „Mnohdy vidíme, že film či jiné umělecké dílo se dokáží zapsat do kulturního i obchodního vědomí zahraniční země více než čistě obchodní a promoční aktivity“, řekl generální tajemník Italsko-české obchodní a průmyslové komory, Matteo Mariani.

Z jedenácti filmů na programu festivalu budou mít dva českou předpremiéru. Jedná se o zahajovací snímek, Manžel a manželka, který v ČR distribuuje Mirius Film, a nové dílo režiséra Paola Genoveseho, Místo splněných přání. Tento snímek uvede do českých kin distribuční společnost Film Europe, která vsadila na předchozí snímek Paola Genoveseho, Naprostí Cizinci. „Na Naprosté Cizince přišlo do českých kin zhruba třicet tisíc diváků, což je na italský film výborný výsledek,“ uvedla Kristýna Haklová z Film Europe. Snímek, který byl uveden na loňském ročníku MittelCinemaFestu, se tak zařadil, co do tržeb a platících diváků, do Top Ten italských filmů.

Pátý ročník MittelCinemaFestu proběhne v Praze od 30. listopadu do 4. prosince, v Brně 7. a 8. prosince a v Ostravě od 9. do 11. prosince. V úterý 5. prosince proběhne v pražském kině Lucerna tradiční koncert filmové hudby pod  taktovkou dirigenta Waltera Attanasiho. Letos budou na programu především skladby od Astora Piazzoly.

Pořádají MittelCinemaFest Italské velvyslanectví v Praze, Italský kulturní institut, fond kinematografie  Istituto Luce Cinecittà – Filmitalia a Kino Lucerna v Praze společně s Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou a za spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a společnostmi  UniCredit Bank, Ferrero, Il Mulino ristorante, Italian Business Center (IBC), Progetto Repubblica Ceca, La Pagina, nadace Eleutheria, Hotel Alchymist di Praga a dalších partnerů.

 

Program festivalu:mittelcinemafest.cz

Zdro fotografie: Jan Silvar; IKI

Loading…