Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.01.2020

Od E-neschopenky po realitní makléře: hlavní legislativní novinky roku 2020

E-neschopenka

Od prvního ledna vstupuje v platnost elektronické vystavování potvrzení o pracovní neschopnosti, tzv. E-neschopenka. Elektronické zasílání neschopenky ze strany ošetřujícího lékaře je povinné, takže neschopenky v papírovém formátu by měly naprosto vymizet. Lékař zašle E-neschopenku ČSSZ, a pacientovi vystaví papírové potvrzení. Podle nových pravidel musí zaměstnanec neprodleně informovat svého zaměstnavatele o začátku pracovní neschopnosti, ačkoliv mu již nemusí předat papírové potvrzení. Zaměstnavatel si může ověřit údaje o pracovní neschopnosti u ČSSZ. E-neschopenka je součástí celkové reformy nemocenského pojištění, v rámci které byla zrušena karenční doba prvních tří dnů nemoci.

Daňový balíček

Vládě se podařilo na poslední prosincové schůzi Poslanecké sněmovny protlačit svůj daňový balíček. Opatření počítá se zvýšením spotřebních daní z tabáku, alkoholu a hazardu. Vstupuje v platnost nový poplatek z pobytu a také kontroverzní zdanění technických rezerv pojišťovacích společností. Od prvního ledna se také zvyšují limity pro uplatnění paušálního odpočtu nákladů OSVČ.

EET a DPH

Od prvního května bude spuštěna další fáze Elektronické evidence tržeb. Nově tak budou muset vydávat účtenky při hotovostních platbách také řemeslníci a poskytovatelé ve volných profesích. Od prvního května bude přeřazena do snížené 10% sazby celá řada statků a služeb, mezi kterými je poskytování restauračních služeb a podávání nealkoholických nápojů a čepovaného piva, čištění vnitřních prostor v domácnostech nebo kadeřnické a holičské služby.

Zákon o realitních makléřích

Po podpisu prezidenta republiky v polovině prosince, v lednu letošního roku vstupuje v platnost nový zákon o realitních makléřích. Díky novému zákonu se status profese mění z volné na vázanou. Realitní makléři tak budou muset prokázat kvalifikační a profesní minimum. Pro vykonávání této profese bude nutné mít vysokoškolský titul v ekonomické či technické oblasti, nebo maturitu a tři roky praxe, nebo absolvovat certifikační zkoušku. Zákon počítá se šesti měsíčním přechodným obdobím pro splnění nových požadavků.

Novela daňového řádu

V průběhu roku má vstoupit v platnost i novelizace Daňového řádu. Nová legislativa počítá s posílením digitální komunikace mezi plátci daní a finančními úřady. Novela má zavést nový mechanismus, díky kterému bude při sporech o vratkách DPH zadržena jen sporná část vrátky, a nikoliv také nesporné vratky, jak je tomu nyní. Sníží se také úroky z prodlení.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…