Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.10.2016

Od prvního ledna se zvýší minimální mzda

Vláda vedená premiérem Bohuslavem Sobotkou schválila další navýšení minimální mzdy.

Vládní usnesení předpokládá, že k navýšení dojde od 1. ledna 2017. Minimální mzda se tak má zvýšit ze současných 9900 korun měsíčně na 11000 korun měsíčně. V souladu s tím se také zvyšuje minimální hodinová sazba, a to ze současných 58,70 korun na celých 66 korun. Není to poprvé, co vláda vedená sociálními demokraty přistupuje k zvyšování minimální mzdy. Stačí připomenout, že na začátku volebního období vlády minimální mzda činila 8500 korun měsíčně. Podle premiéra by navíc minimální mzda měla činit 40% průměrné mzdy (27297 korun měsíčně).

Společně s minimální mzdou porostou také zaručené mzdy, které jsou uspořádány do osmi kategorií dle náročnosti, zodpovědnosti a komplikovanosti pracovního výkonu. V osmé a nejvyšší kategorii je tak zaručená mzda dvojnásobkem minimální mzdy: měsíčně činí 22000 korun, hodinová sazba je pak 132 korun.  Vládní nařízení také ruší snížené sazby minimální mzdy pro invalidy. Vláda se ovšem zavázala, že dojde k navýšení státního příspěvku na chráněné pracovní místo, tak aby nedošlo k úbytku zaměstnaných invalidů. Lehce se také mění příplatek za práci ve ztíženém pracovním prostředí.

Podle asociací podnikatelů je růst minimální mzdy v roce 2017 příliš vysoký. Zástupci podnikatelů plédují za to, aby růst minimální mzdy byl navázán na vývoj několika parametrů jako vývoj HDP, inflace či průměrné mzdy. Pro premiéra Sobotku růst mezd „nemusí znamenat ztrátu konkurenceschopnosti, ba naopak.“ Premiér dlouhodobě tvrdí, že mzdy v České republice jsou příliš nízké. S blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny se jistě k tomuto tématu ještě mnohokrát vrátí.

 

 

Zdroj fotografie: Archív Vlády ČR

Loading…