Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.08.2021

Od prvního září bude možné založit firmu distančně

Prvního září vstupuje v platnost změna notářského řádu, která umožní vykonávat některé notářské úkony distančně.

Mezi úkony, které bude možné udělat on-line, je například založení firmy. Dosud bylo nutné, aby se zakladatelé dostavili k notáři osobně. Po vstupu v platnost novely se budou moci spojit s notářem přes videokonferenci. K provedení úkonu ale budou potřebovat řadu digitálních aplikací, jež umožní jejich ztotožnění, například elektronický podpis či bankovní identitu. „Bezpečně, rychle a bez nutnosti fyzické návštěvy půjde založení s. r. o. u notáře vyřídit v rámci jedné hodiny,“ uvedl prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

Novela zavádí také některé prvky, jež by měly zvýšit bezpečnost při převodu podílů ve společnostech či nemovitostí a zamezit podvodům v této oblasti. Zřizuje totiž elektronickou evidenci dokumentů či podpisů ověřených notářem. Bude tak možné rychle uvěřit pravost dokumentů, jež se při převodu předkládají.

Další významná změna se týká apostil k listinám soudů a notářů. Doteď vydávalo ověření pro mezinárodní účely pouze Ministerstvo spravedlnosti, od prvního září to budou moci dělat i krajské notářské komory v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové a Českých Budějovicích.

Zdroj: https://www.nkcr.cz/aktuality/detail/37_914-novela-notarskeho-radu-zmeny-od-1-zari-2021

Loading…