Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.06.2020

Od Říma po Bergamo, začal restart Itálie

V pátek 19. června proběhla druhá část Praha volá Itálii, virtuální cesty po restartu italské ekonomiky, jež uspořádala Italsko-česká obchodní a průmyslová komora.

Z mnoha částí Itálie přichází signály ekonomického restartu. Situaci v Římě popsal Enrico Seminara, předseda profesní asociace obchodních zástupců Forum Agenti. "Římané vyšli znovu do ulic. V oblastech mimo historický střed jsme na takřka normální úrovni života, v centru města je ale stále málokdo a mnohé bary a restaurace ani neotevřely". V centru města schází především zahraniční turisté, kteří by se do Říma mohli vrátit po obnovení většího počtu leteckých spojení, jež se očekává v červenci. Enrico Seminara také upozornil, že současná situace je velice příznivá pro zahraniční firmy, jež plánují vstup na italský trh, a proto hledají nové obchodní zástupce.

Z městečka Cecina v Toskánsku se připojila Monika Novak, majitelka agentury Athena & Partners Tuscany Real Estate, jež se specializuje na segment luxusních nemovitostí. Zdá, se že v Toskánsku restart cestovního ruchu již začal. "Už tady vidíme přítomnost zahraničních turistů," podotkla Monika Novak, jejíž agentura zajišťuje také pronájem nemovitostí. "Již několik týdnů také zaznamenáváme nárůst poptávky po toskánských venkovních sídlech, a vrací se také italští klienti" popsala aktuální situaci ve svém sektoru Monika Novak. Větší poptávka je stimulována také obecným poklesem cen nemovitostí.

Z Bologně se zúčastnil Maurizio Bergonzoni, vedoucí Cluster CZ společnosti CDS - Viroplastic s.r.o. Společnost se specializuje ve výrobě uzávěrů a předmětů na jedno použití z umělé hmoty. "Jelikož jsme součástí potravinářského sektoru, tak se naše firma nikdy nezastavila," uvedl Bergonzoni s tím, že se ale proměnila skladba výroby, a to kvůli změnám v chování zákazníků. Zatímco průmysl v Emilii-Romagně prochází restartem, tak v některých odvětvích, například v automobilovém průmyslu, stále panuje nejistota. "Ale jiná odvětví, například výroba pro zdravotnictví, jedou ve velkém," podotkl Bergonzoni.

Situaci v Ligurii a Janově popsal Franco Aprile, předseda a CEO společnosti Overpartners s.r.l., která působí v oblasti exportního poradenství. Kromě epidemie Covid-19 musel tento region v posledních letech řešit další krizové situace. "Po roce od začátku stavebních prací můžeme s hrdostí oznámit, že v červenci bude otevřen nový most Morandi," uvedl Franco Aprile. Obnova mostu výrazně zlepší dopravu v Janově, a to počínaje silničním napojením na janovský přístav. Logistika, spolu s výrobou lodí a námořním turismem, patří mezi pilíře hospodářství Ligurie. Franco Aprile také zaznamenává obnovený zájem o expanzi na zahraničních trzích ze strany firem a ochotu vlády investovat do podpory exportu. "Potřebujeme se vrátit do hlavní role na zahraničních trzích," dodal Aprile.

Bergamo patří k hlavním ekonomickým oblastem v Itálii a také mezi okresy, které epidemie Covid-19 postihla nejvíce. Mnohé průmyslové podniky musely mezi dubnem a květnem přerušit svou výrobu. "V posledních týdnech pociťujeme téměř kompletní obnovu aktivit. Mnohé významné skupiny uvažují, že výrobu nepřeruší ani v srpnu," informoval Mario Moretti, partner ve společnosti Studio Moretti. Odvětví poradenství, ve kterém působí i Studio Moretti, bylo pak klíčové pro mnohé podniky, aby se vyznaly v daňových opatřeních a dotacích, jež připravila italská vláda.

První a druhý díl si můžete prohlédnout na našem kanálu youtube zde:https://www.youtube.com/watch?v=nCeIxGgBTI0

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…