Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.06.2017

Ode dneška končí příplatky za roaming

Dnes, ve čtvrtek 15. června, začínají platit nová pravidla Evropské Unie Roam like at Home, jež ruší příplatky za používání telekomunikačních služeb v zahraničí.

Pravidla se vztahují na rezidenty v zemích Evropské Unie, již cestují do dalšího státu Evropské Unie. Příplatky se kompletně ruší v případě hovorů a SMS zpráv. U stahování dat však operátor může využít takzvanou maximální sazbu, kterou Evropská komise stanovila na letošní rok na 7,7 eur plus DPH. Maximální sazba za stahování dat má v příštích letech klesat, a například v příštím roce bude činit šest euro za gigabite plus DPH. Novinky se vztahují především na krátkodobé pobyty v zahraničí.

Společně se zrušením příplatků za služby v zahraničí totiž začínají platit i pravidla přiměřeného používaní. Nebude tak možné zakoupit v zahraničí výhodný tarif a využívat ho bez omezení v zemi trvalého pobytu. Roaming bez příplatků musí být garantován alespoň po dobu 90 dnů v roce a operátor může monitorovat používání roamingu ve čtyřměsíčních intervalech. Pokud v tomto období převáží využívání roamingu v zahraničí nad připojením v domácí síti, tak operátor bude moci vyzvat uživatele k vysvětlení a současně aplikovat přirážky. Ty mohou dosáhnout maximálních sazeb, které v roce 2017 Evropská komise stanovila (bez DPH) na 7,7 eur za gigabite stažených dat, na 3,2 centů eur za minutu volání a na jeden eurocent za poslanou SMS zprávu. Výjimky jsou stanovené pro přeshraniční pracovníky a pro dlouhodobé ale dočasné pobyty v zahraničí, například pro studenty na Erasmu.

V České republice operátoři Vodafone a T-Mobil zrušili přirážky již od neděle, operátor O2 vyčkal až do oficiálního vstupu v platnost nových pravidel. Podobně je tomu v Itálii, kde operátoři TIM a Wind3 zrušili příplatky dříve, zatímco ostatní operátoři přistoupili k tomuto kroku až dnes.

Zdroj: www.europa.eu

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…