Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.02.2022

Odliv dividend do zahraničí se vloni zmírnil

Odliv dividend do zahraničí z České republiky se vloni výrazně zmírnil. Ukazuje to analýza UniCredit Bank Czech Republic & Slovakia, jež je členem komory.

Objem dividend vyplacených do zahraničí vloni klesl o 14 procent na zhruba 180 miliard korun. Pokles byl způsoben hlavně růstem zisků, jež se firmy rozhodly znovu investovat v Českém republice. Podíl reinvesticí vystoupal na 46 procent, což je nejvíce od roku 2005. Celkově zahraniční firmy firmy v ČR vydělaly vloni zhruba 331 miliard eu, což je zhruba stejný objem jako v roce 2020. Ačkoliv v posledních letech klesá, průměrná roční výnosnost zahraničních investic dosáhla 6,9 procenta, což byl druhý údaj v Evropské unii.

Odliv dividend do zahraničí byl ožehavou politickou otázkou v České republice. Minulé vlády chtěly například prosadit sektorální daně, které měly zatížit nejziskovější odvětví, například finanční sektor nebo mobilní operátory. Stávající vláda nepředpokládá zavedení nových daní, chce ale podpořit reinvestice zisků v zemi.

Zdroj: UniCredit Bank Czech Republic & Slovakia

Zdroj fotografi: Pixabay

Loading…