Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.02.2020

Odstartoval nový ročník ankety Zákon roku

V únoru odstartoval nový ročník významné ankety Zákon roku. Anketu pořádá Deloitte Legal, člen Italsko-české komory, ve spolupráci s některými profesními a podnikatelskými sdruženími.

Anketa odstartovala v polovině února, kdy Nominační rada zveřejnila svůj výběr legislativních opatření. Publikum tak může hlasovat pro jedno z pěti opatření na stránkách ankety či na akcích pořadatelů. Výsledky budou zveřejněny 12. května. "Letošním tématem pro mnoho členů Nominační rady ankety byla digitalizace státní správy. Po řadě dílčích počinů, jako byly datové schránky nebo některé interaktivní formuláře, přichází možná významný průlom. Do pěti let by měla být veškerá státní správa v Česku zcela digitální," uvádí předseda rady a partner v Deloitte Legal, Tomáš Babák.

Zákon o digitalizaci veřejné správy je jedním z pěti opatření vybraných radou. S digitalizací souvisí také vybraná evropská směrnice, dle které mají členské státy zaručit možnost on-line založení obchodní společnost. Do výběru se dostaly také dva rozsudky Ústavního soudu. Jedná se o nález, dle kterého každá nová daňová povinnost zavedená státem musí mít oporu v právním předpisu, a o rozsudek, kterým se ruší administrativní poplatek ve výši 10 tisíc korun při podání podnětu k prověření veřejné zakázky ze strany antimonopolního úřadu. Ve výběru je také zákon, dle kterého budou zákony vstupovat v platnost jen 1. ledna a 1. července. Zákon také obsahuje opatření, že nově vydané zákony budou opatřeny informativním prospektem o povinnostech, které zavádějí.

Zdroj: www2.deloitte.com

Zdroj fotografie: zakonroku.cz

Loading…