Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.04.2020

Odvětví cestovního ruchu, pohostinství a ubytování bojuje za svou budoucnost

Cestovní ruch patří nepochybně k nejpostiženějším ekonomickým odvětvím epidemií Covid-19. Ministerstvo místního rozvoje proto vyzývá klienty k trpělivosti při jednání s firmami a podnikateli v tomto odvětví.

Mimořádně svízelná je kvůli omezení maloobchodního prodeje a cest do zahraničí pozice tour operátorů a cestovních kanceláří. "Cestovní kanceláře a agentury kvůli uzavření hranic ze strany vlády ČR a nejasné situaci v budoucnu nemohou provozovat svou činnost a v současnosti negenerují žádné tržby," popisuje situaci Roman Škrabánek, prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA), člen Italsko-české komory. Cestovní kanceláře také musí čelit znepokojení klientů, kteří si již koupili svou letní dovolenou. Často klienti žádají vrácení uhrazených záloh. "Cestovní kanceláře a agentury ani technicky nemohou vracet finanční obnosy od klientů, neboť jimi již nedisponují," uvádí Roman Škrabánek a dodává, "vložené prostředky formou záloh a předplateb smluvně zajištěných kapacit zasílají hoteliérům, leteckým společnostem, autobusovým dopravcům, pojišťovnám a dalším obchodním partnerům, kteří je v žádném případě nerefundují."

I z tohoto důvodu Ministerstvo místního rozvoje a asociace působící v cestovním ruchu klientům doporučují, aby si nechali vystavit poukázky či přesunuli datum zájezdu. Právě poukázka je bezpečným prostředkem pro výběr data, kdy bude situace jistá a přehledná. "Poukazy na zájezd jsou chráněny pojištěním pro případ úpadku cestovní kanceláře a zákazníci se tedy nemusí obávat je přijímat," ujišťuje Ministerstvo místního rozvoje.

S faktickou paralýzou se pak potýká odvětví pohostinství a turistického ubytování. Podle odhadů Svazu obchodu ČR kompletně zavřelo na 75 procent restaurací a 90 procent hotelů. Propad tržeb za pouhý měsíc březen činí dle těchto odhadů zhruba 20 miliard korun. Podniky a podnikatelé v těchto odvětví proto v otevřených dopisech a peticích žádají o silnou sektoriální podporu ze strany vlády, jež jim znemožnila podnikání. Mezi požadavky je posílení likvidity firem a pozastavení plateb DPH a odvodů na důchodové a zdravotní pojištění. Ministerstvo pro místní rozvoj také zvažuje opatření na podporu domácího cestovního ruchu, například v podobě poukázek pro zaměstnance a OSVČ. Na druhé straně, mnohé restaurace se zapojily do vlny solidarity a začaly vařit jídla pro personál v první linii v boji s novým koronavirem.

Zdroj: mmr.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…