Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.06.2021

Plán obnovy: 200 miliard korun rozdělených do šesti pilířů

Evropská komise obdržela v úterý 2. června Plán národní obnovy, který schválila v polovině května česká vláda.

Plán počítá s 200 miliardami korun dotací, ke kterým je možné připočítat až 405 miliard korun zvýhodněných úvěrů, které ale česká vláda zatím nechce využít. Prostředky z plánu obnovy budou využívány společně s dalšími evropskými fondy, například z fondu soudržnosti nebo nového programu na pomoc uhelným regionům. Mezi hlavními cíli, které byly stanoveny na evropské úrovni, je podpora digitálnímu a ekologickému přechodu nebo zvýšení odolnosti ekonomiky.

Evropská komise má dva měsíce na vyhodnocení, zda český plán splňuje všechny kritéria, která dříve stanovil Brusel. V případě pozitivního hodnocení by pak měl být plán do jednoho měsíce potvrzen a formalizován. Jen poté bude možné čerpat prostředky, což se pravděpodobně nestane dříve než na podzim. V roce 2021 mohou členské státy vyčerpat až 13 procent určených prostředků.

 

Pilíře:

- Digitální transformace (28 mld. Kč): Elektronická komunikace se státem a samosprávám, digitalizace podniků či stavebního řízení.

- Fyzická infrastruktura a zelená tranzice (skoro 91 mld. Kč): železniční infrastruktura, dobíjecí stanice, šetrná vozidla na alternativní paliva, výměna vytápění, větší recyklace, lepší nakládání s vodou.

- Vzdělávání a trh práce (41 mld. Kč): Digitální dovednosti žáků i učitelů, moderní technologie ve výuce, moderní a dostupnější sociální služby.

- Instituce a regulace a podpora podnikání v reakci na COVID-19 (téměř 12 mld. Kč): Výkonnější veřejná správa, profesionální, příprava kvalitních projektů, efektivnější využívání veřejných financí s větším zapojením soukromého kapitálu či protikorupční reformy.

- Výzkum, vývoj a inovace (přes 13 mld. Kč): Výzkum v konkrétních zdravotnických oborech a vznik národních výzkumných autorit zaměřených zejména na infekční choroby či onkologii, zavádění inovací v podnicích.

- Zdraví a odolnost obyvatel (skoro 15 mld. Kč): Vybudování centra kardiovaskulární a transplantační medicíny, vybudování Českého onkologického institutu, lepší vzdělávání zdravotníků.

 

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj fotografie: Pixabay, Camic

Loading…