Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.08.2017

Plzeň přeskočila Prahu v kvalitě života

Plzeň poprvé sesadila Prahu z prvního místa v hodnocení kvality života. Uvádí to výsledky Systému hodnocení kvality života ve městě západočeské metropole.

Od roku 2010 tento systém měří kvalitu života v krajských městech na základě padesáti kvantitativních indikátorů. Vzniká tak celkové bodové ohodnocení: čím lepší je kvalita života, tím méně bodů město má. V roce 2016 Plzeň dostala 5,66 bodů a Praha 5,71 bodů. Ještě v předchozím roce panoval mezi těmito městy výrazný rozdíl: Plzeň byla ohodnocena 6,13 body a Praha 5,06 body. Další krajská města si od Prahy a Plzně drží výrazný odstup: Brno dostalo 6,51 bodů a Ostrava dokonce 8,41 bodů.

A v čem Plzeň vyniká nad ostatními krajskými městy? Západočeská metropole se může pochlubit nejnižší mírou nezaměstnanosti a druhou nejlepší úrovní příjmů obyvatel. Plzeň dosahuje nadprůměrných výsledků také ve financování kultury, zadlužení obyvatelstva či počtem podniků na 1000 obyvatel. Město naopak zaostává v oblastech financování vzdělávání a vývoje. I z tohoto důvodu tamní magistrát připravuje projekty, ve kterých se propojí vzdělávání s průmyslovou tradicí města. „Máme Centrum robotiky, spustili jsme jedinečný koncept Smart Edu Plzeň, zavádíme výuku robotiky na základní školy,” uvedl několik příkladů primátor Plzně Martin Zrzavý.

Zdroj: www.plzen.eu

Zdroj fotografie: Plzen.eu

Loading…