Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.11.2019

Počet firem aktivních v ČR i nadále poroste

Počet firem aktivních v České republice výrazně vzroste i v průběhu letošního roku. Ukazuje to prognóza vydaná agenturou Crif - Czech Credit Bureau, jež je členem Italsko-české komory.

Podle analýzy agentury, letos v České republice vznikne na 32.500 obchodních společností. To je třetí nejvyšší počet od roku 1989 ale také lehký pokles ve srovnání s rokem 2018. „Počet nově vznikajících firem byl letos meziročně nižší především v prvních dvou čtvrtletích roku,“ uvádí hlavní analytička agentury Crif - Czech Credit Bureau, Věra Kameníčková a dodává: „Ve třetím čtvrtletí už byl počet nových společností v obou letech téměř stejný. A ve čtvrtém čtvrtletí očekáváme, že počet nových společností bude rovněž podobný nebo mírně vyšší než v uplynulém roce.“

Růst má také počet společností, jež ukončí svou činnost. V průběhu letošního roku má tak zaniknout zhruba 17.000 firem, což je nejvyšší počet za posledních třicet let. V drtivé většině případů je ukončení činnosti dobrovolné, jelikož počet bankrotů zůstává i nadále na velice nízké úrovni. Celkově tak saldo mezi nové otevřenými firmami a společnostmi, jež ukončily svou činnost, zůstává výrazně pozitivní. „Poprvé za posledních 14 let v Česku přibude méně než 15 tisíc obchodních společností,“ poukazuje Věra Kameníčková.

Zdroj: byznys.ihned.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…