Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.04.2017

Podle čeho si Češi vybírají v koupi nemovitosti?

Jaké jsou parametry, které čeští zákazníci považují za důležité při výběru nového domu či bytu? Na to snažil odpovědět výzkum mezi developerskými firmami vedený společností CEEC Research.

Za nejdůležitější faktor Češi považují lokalitu, kde se nemovitost nachází. Právě lokalita dostala na škále důležitosti 1 až 10 hodnocení 8,4 bodů. S tím souvisí i dopravní obslužnost, třetí nejdůležitější faktor s 7,5 body. Na rostoucím trhu jsou ale důležité i ceny, jež jsou druhým faktorem s hodnocením 7,8 bodů. Pro zákazníky je naopak málo důležitá energetická náročnost či počet bytových jednotek v budově, kam půjdu bydlet.

Developerské firmy si již delší dobu stěžují na pomalé povolování nových staveb. Nepřekvapí tak, že za hlavní zdroj omezení rozvoje rezidenčního sektoru označují nedostatek stavebních povolení (8,9 b.). Sektoru brání v rozletu také nedostatek kvalitních pozemků (8,2 b.) či rostoucí úrokové míry (7,4 b.) Firmy nemají velkou důvěru v to, že by se politikům podařilo tento stav zvrátit: jen třetin ředitelů firem si myslí, že novela stavebního zákona zlepší situaci v odvětví, a polovina se domnívá, že by novela mohla zrychlit povolovací řízení.

Zdroj: www.ceec.eu

Zdroj fotografie:  Pixabay

 

Loading…