Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.01.2022

Podle italských firem se inflace letos vyšplhá nad tři procenta

Podle italských firem se inflace letos vyšplhá nad tři procenta. Uvádí to průzkum realizovaný mezi firmami s 50 a více zaměstnanci Italskou centrální bankou.

Italské firmy předpokládají, že v letošním roce inflace dosáhne 3,2 procenta. Řada z nich při tom plánuje navýšit ceny. V případě, že by byl odhad správný, tak by letošní inflace byla vyšší než ta zaznamenaná v roce 2021, kdy dosáhla 1,9 procenta. V průběhu roku ale růst cen zrychloval a meziroční míra inflace se dostala na tři procenta a více už v říjnu. V prosinci pak dosáhla nejvyšší hodnoty – 3,9 procenta.

Výhled italských firem na příští rok zůstává příznivý. Firmy očekávají růst ekonomiky a poptávky. Zhruba polovina firem v průmyslu a ve službách čeká navýšení prodejů do zahraničí. Příznivé jsou v první polovině roku také podmínky pro investice. S růstem investic počítá 40 procent firem, s poklesem počítá 13,5 procenta podniků. Na začátku letošního roku také čtvrtina firem počítá s náborem nových pracovníků, zatímco deset procent společností očekává zeštíhlení personálních stavů.

Zdroj a zdroj fotografie: www.bancaditalia.it

Loading…