Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.04.2017

Poslanecká sněmovna schválila novelu stavebního zákona

Poslanecká sněmovna schválila ve středu 5. dubna novelu stavebního zákona. Novelu vypracovalo Ministerstvo pro místní rozvoj.

Novela obsahuje několik ustanovení, jež mají zrychlit průběh povolovacích řízení. Po vstupu v platnost zákona tak bude možné využít institutu koordinovaného řízení, díky kterému se spojí do jednoho procesu tři stávající povolovací řízení (územní řízení, EIA a stavební povolení). To by mělo omezit možnost odvolání a žalob ze strany odpůrců stavby. „Pokud v současné době zabere získání povolení na stavbu v některých případech i deset let, novela tuto dobu zkrátí o 50 procent,” uvedla v rozpravě ministryně Karla Šlechtová.

Novela usnadní také povolování menších staveb. Například, pro stavbu rodinného domku bude stačit pouhé povolení na umístění stavby místo stávajícího stavebního povolení. Zákon také hodil záchranný kruh mnohým místním samosprávám a o dva roky prodloužil platnost územních plánů schválených před rokem 2007. Starší územní plány tak vyprší až na konci roku 2022.

Novela stavebního zákona vyvolala ve Sněmovně legislativní iniciativu samotných poslanců. Ti podali několik stovek pozměňovacích návrhů a ministryně Šlechtová dokonce pohrozila stažením novely, pokud by poslanecké úpravy legislativní text úplně přepsaly. Konečné hlasování ale přežilo jen pár poslaneckých úprav. Mezi nejvýraznější schválené poslanecké změny patří návrh poslance Jaroslava Foldyny, který omezuje účast ekologických sdružení ve správních řízeních pouze na řízení týkající se přímo ochrany přírody a krajiny. Podle severočeského poslance totiž ekologická sdružení často jednají obstrukčně a povolovací řízení se tak neúměrně protahují. Zelená sdružení však toto nařknutí odmítají a tvrdí, že omezení jejich účasti ve správních řízeních povolovací proces nezrychlí.

 

Zdroj: byznys.ihned.cz

Zdroj fotografie: PSP ČR

Loading…