Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.06.2019

Poslanecká sněmovna schválila změnu zákona o investičních pobídkách

Poslanecká sněmovna schválila v pátek 7. června v třetím čtení novelu zákona o investičních pobídkách. Novelu nyní projedná Senát.

Nová úprava počítá s výrazným posílením role vlády v systému investičních pobídek. Žádosti o pobídky bude i nadále zpracovávat Ministerstvo průmyslu a obchodu, ovšem nově je bude všechny schvalovat vláda. Na rozdíl od současného stavu, zákon o investičních pobídkách již nebude obsahovat celou řadu parametrů pro uznání pobídky, jako minimální hodnotu investice či minimální počet vytvořených pracovních míst. Tyto parametry bude stanovovat vláda svým nařízením na základě analýz výroby a míry nezaměstnanosti. Tím by se systém pobídek měl stát flexibilnějším.

Podle materiálů přiložených k novele zákona, systém investičních pobídek by se měl stát výrazně selektivnější pro podniky aktivní ve zpracovatelském průmyslu. Podniky budou muset splnit nové podmínky obsažené v nařízení vlády, a to například osmdesát procent zaměstnanců pobírajících alespoň průměrnou mzdu v regionu, kde podnik sídlí, deset procent zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním, navázat dohodu s vysokou školou či výzkumným centrem a mít dvě procenta zaměstnanců aktivních v oblastech výzkumu, vývoje a inovací. Z požadavků však zmizí minimální počet vytvořených pracovních míst. Požadavky na technologická centra a centra strategických služeb by měly být naopak méně naročné než nyní. Přímo v zákoně je pak stanoveno, že hmotná podpora na vytvoření pracovního místa bude vyplacena jen v případě, že nové pracovní místo vznikne v okrese s mírou zaměstnanosti 7,5 procent a vyšší.

Při konečném hlasování došlo i na pozměňovací návrhy navržené poslanci. Nebyly schváleny návrhy na zrušení systému pobídek či jeho omezení na malé a střední podniky, které podal poslanec Vojtěch Munzar z ODS. Poslanec Munzar ale uspěl s návrhem na vyškrtnutí center klientské podpory ze seznamu projektů, jež mohou čerpat pobídky. Schválen byl také návrh podaným poslance Pavlem Jurčíkem (ANO), dle kterého bude vláda muset hlasovat o uznání pobídky do tří měsíců od podání žádosti na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

 

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: psp.cz

Loading…