Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.04.2018

Praha 1968 viděna snímky čtyř evropských fotografů

Ve čtvrtek 19. dubna byla zahájena v Italském kulturním institutu v Praze výstava s názvem Praha 1968. Výstava poběží v české metropoli do 10. června.

Fotografie vystavené v italském institutu popisují celý průběh jednoho z nejdramatičtějších roků české moderní historie. Snímky českého fotografa Pavla Štichy zachycují atmosféru šedesátých let i roku 1968 před invazí. Šokující moment příjezdu vojsk zemí Varšavské smlouvy zdokumentoval švédský fotograf Sune Jonsson, který se v těch dnech nacházel v Československu, aby pořídil historickou reportáž o obléhání Prahy švédskými vojsky během Třicetileté války.

Nejvýznamnější částí výstavy jsou však snímky italských fotografů Carla Leidiho a Alfonsa Modonesiho, kteří pobývali v Praze na konci října. Dvojice italských fotografů se rozhodla přicestovat do československého hlavního města, aby zachytila atmosféru panující v zemi v příležitosti 50. výročí založení Československé republiky. V té době se režim nacházel ve fází přechodu, vedoucí činitelé Pražského jara stále zastávali řídící funkce, země ale byla pod sovětskou okupací. Na výročí nezávislosti Československa byly sice demonstrace zakázány, v pražských ulicích i přesto proběhlo několik spontánních shromáždění, která italští reportéři zachytili. „Do Prahy jsme přijeli na turistická víza, věděli jsme ale, že nás sleduje policie, a že naše pokoje jsou průběžně prohledávány. Ubytovali jsme se v hotelu, kde spali i piloti Alitalie, kterým jsme každý večer svěřovali filmy s pořízenými snímky, aby nám je policie nezabavila“, přiblížil Alfonso Modonesi, jenž se zúčastnil pražské vernisáže, podmínky, ve kterých fotografie vznikaly.

Po Praze bude výstava k vidění i v Muzeu fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. „Žádosti o uspořádání výstavy nám přišly i z Brna, Bratislavy a v Itálii z Bologně, Bolzana a Ravenny“, popisuje silný zájem, který výstava vzbudila, Walter Liva, koordinátor Centra pro výzkum a archivaci fotografie (CRAF) v italském Spilimbergo, z jehož sbírek vystavené snímky pochází.

Výstava byla uspořádána za spolupráce Italského velvyslanectví v Praze, Italského kulturního institutu, Zastupitelstva kraje Furlánsko-Julské Benátsko a CRAF a probíhá pod Záštitou ministra kultury ČR.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Italský kulturní institut v Praze

 

Loading…