Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.09.2016

Praha 3 work in progress

Ve čtvrtek 22. září proběhlo setkání Skupiny Nemovitosti Italsko-české obchodní a průmyslové komory s politickými zástupci, odborníky a úředníky městské části Praha 3. Se členy Camic debatovali zástupce starostky s kompetencí v oblasti majetku, strategického plánování, ochrany památek, kultury a cestovního ruchu, zahraničních vztahů Alexander Bellu, zástupkyně starostky s kompetencí v oblasti dopravy a hospodaření s nebytovými prostory Lucie Vítkovská, vedoucí odboru výstavy Václav Tětek a vedoucí odboru dopravy Milan Kepka.

„Italští podnikatelé výrazně investovali do nemovitostí na Praze 3 již od 90. let a opravili zde celou řadu domů,“ uvedl diskuzi místopředseda komory a vedoucí Skupiny Nemovitosti Danilo Manghi. „Setkání, jako to dnešní, mají za cíl otevřít přímý komunikační kanál mezi podnikateli, politiky a úředníky jednotlivých pražských městských částí.“

Hlavním tématem diskuze byla strategie rozvoje městské části Prahy 3. V průběhu několika málo let by radnice chtěla revitalizovat dvě významné dopravní tepny, Vinohradskou třídu a ulici Husitská -Koněvova, dát nový vzhled náměstí Jiřího z Poděbrad a Olšanskému náměstí a opravit významné komplexy jako stadion Viktorie Žižkov či Nákladové nádraží Žižkov, kde však komplikované vlastnické poměry a rozsáhlost areálu znemožňují rychlé řešení. „Rychlost realizace veřejných projektů záleží na tom, zda je vede městská část sama či společně s magistrátem,“ upozornil zástupce starostky Alexander Bellu. Například revitalizace ulic a veřejných prostranství obvykle probíhá ve spolupráci s magistrátem, který vlastní chodníky a silnice. Celkově by tak největší revitalizační projekty měly začít do čtyř let. Po jejich ukončení se dá očekávat zvýšení cen nemovitostí v oblasti.

Podobně jako i v jiných městských částech tak i na Praze 3 pokračuje privatizace bytového fondu. Městská část v současnosti vlastní zhruba 1400 bytů, které postupně prodává nájemcům. Na rozdíl od Prahy 1 a 2 tak byty nejsou prodávány ve veřejných aukcích. „Privatizovány jsou vždy celé domy a byty. Ty, o které nemají nájemci zájem, zůstanou městské části. Osobně bych byl pro jejich odprodej někomu dalšímu, ale politická situace to v současnosti neumožňuje“, dodává A. Bellu.

Praha 3 také zvažuje, jakou čtvrtí chce v budoucnosti být. Mnohé městské části ve středu a rozšířeném středu Prahy přijaly vyhlášky omezující noční život, čímž se jejich čtvrti stávají klidnými rezidenčními zónami. Praha 3 však o svůj noční život nechce přijít. „Žižkov byl vždy doménou umělců a kultury,“ připomíná A. Bellu. I proto radnice nechystá omezující vyhlášky. „Jediná opatření, která jsme přijali, se týkají náměstí Jiřího z Poděbrad a parku Parukářka, kde se počet veřejných produkcí stával neudržitelný,“ uvedl Bellu.

Příští setkání Skupiny Nemovitostí proběhne v sídle Komory ve čtvrtek 13. října od devíti hodin. Seminář na téma bytové jednotky připraví advokátní kancelář ŠAFRA & PARTNEŘI.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografia: Camic

Loading…