Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.09.2017

Praha: ceny rezidenčních nemovitostí atakují sto tisíc korun za metr čtvereční

Průměrná cena bytu v novostavbě v Praze se začíná blížit sto tisícům korun za metr čtvereční. Ukazuje to průzkum agentury Deloitte a portálu Cenovamapa.org.

Na konci června se ceny bytů v novostavbě zvýšily v průměru o 17 tisíc na 92 tisíc korun za metr čtvereční. Ve srovnání s koncem jara ceny vzrosty jen nepatrně. Ceny bytů nejrychleji rostly v Praze 8, kde průměrná cena stoupla o osm procent na 99.900 korun za metr čtvereční, a v Praze 3, kde ceny vzrosty o tři procenta na 99.200 korun za metr čtvereční,

Ke konci června vzrostla také nabídka nových bytů. K mání bylo 4259 bytových jednotek v novostavbách, což je o 176 bytů více než v předchozím období. Růst nabídky není však natolik intenzivní, aby výrazněji ovlivnil vývoj cen. „Za růstem cen stojí stoupající ceny pozemků a stavebních prací i daňové zatížení rezidenčního trhu. I přes zdražování je ale poptávka pořád silná“, uvádí Petr Hána, senior manažer v týmu nemovitostí společnosti Deloitte.

Největší poptávka je po malometrážních bytech, které většinou slouží jako hlavní bydliště či jako investice. „Nejčastějším kupcem menších bytů jsou stále čeští klienti, roste ale i podíl zahraničních kupců. Vzhledem k nízké nabídce a stabilní poptávce je dnes naprostá většina bytů nakupována tzv. z papíru, tedy ve fázi, kdy ještě nestojí“, dodává Milan Roček, jednatel portálu CenovaMapa.org.

Zdroj: www2.deloitte.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…