Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.07.2017

Praha chce postavit nové metro D společně se soukromým investorem

Rada Hlavního města Prahy, na zasedání 18. července, schválila záměr postavit novou trasu metra D společně se soukromým investorem.

Za tímto účelem má být založena společnost, která povede stavbu a obsluhu nové trasy, kde bude mít soukromý investor 51 procent kapitálu a město, skrze svůj dopravní podnik, 49 procent kapitálu. „Zapojení soukromého sektoru se vysloveně nabízí, protože finanční zátěž jednak neponese město samotné, ale zároveň získáme partnera se zkušenostmi, který navíc bude moci v některých případech postupovat mnohem rychleji než město,” okomentovala rozhodnutí pražská primátorka Adriana Krnáčová. Soukromý partner má být vybrán ve veřejné soutěži.

Spolupráce by hlavnímu městu měla přinést především dvě výhody. Pro subjekt s většinovým soukromým kapitálem odpadají některé administrativní povinnost, např. při výkupu pozemků. Soukromému investorovi bude přenechána stavba povrchových stanic, čímž by město mělo ušetřit až čtyři miliardy korun. Výměnou pak město přenechá soukromému subjektu stavební pozemky u plánovaných stanic.

Rada také schválila fázování stavby nové trasy metra. Jako první má začít stavba úseku mezi současnou stanicí Pankrác a novou stanicí Olbrachtova. V druhé fázi by měla být trasa protažena až do Písnice, čímž vznikne šest nových stanic. Poslední etapa předpokládá výstavbu trasy mezi Pankrácem a náměstím Míru. Celkové náklady na stavbu trasy D se předpokládají kolem 51,4 miliard korun. Stavět by se mělo začít v roce 2019.

Zdroj: www.strategickeprojekty.dpp.czwww.praha.eu

Zdroj fotografie: Praha.eu

Loading…