Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.02.2019

Praha se drží v desítce nejbohatších regionů Evropské Unie

Hlavní město Praha si polepšilo v žebříčku nejbohatších regionů Evropské Unie. Srovnání vypracovává Eurostat na základě údajů z roku 2017.

Umístění Prahy se zlepšilo o jednu pozice. Česká metropole tak přeskočila svou sokyni Bratislavu. Hrubý domácí produkt na obyvatele (vyjádřený v kupní síle) v Praze se zvýšil na 187 procent průměru EU, zatímco v Bratislavě činil 179 procent. Praha přeskočila i hlavní města okolních států, a sice Varšavu (HDP na obyvatele činila 152 procent průměru EU), Vídeň (151%), Budapešť (139%) a Berlín (118%). V čele celoevropského srovnání jsou Londýn, Luxemburg a region Southern v Irsku.

Data potvrzují výrazný rozdíl mezi hospodářským výkonem Prahy a zbytku České republiky. Nejbohatším regionem mimo Prahu jsou střední Čechy, kde HDP na obyvatele tvoří 84 procent průměru EU, nejchudší oblastí jsou severozápadní Čechy. Za celou Českou republiku HDP na obyvatele činí 89 procent průměru EU, což je o něco více než v předchozích letech.

Hluboký rozdíl mezi hlavním městem a ostatními regiony je přítomný i v dalších státech střední Evropy. Evropská komise tento stav kritizuje, jelikož neumožňuje celkový rozvoj těchto zemí. Silný příliv evropských fondů však měl na snížení této regionální nerovnosti jen minimální dopad.

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…