Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.10.2017

Pražský magistrát vydal příručku o sdíleném ubytování

Pražský magistrát vydal příručku pro majitele, jež je krátkodobě pronajímají své nemovitosti skrze platformy sdílené ekonomiky, a jejich nájemce.

Hlavním cílem nové příručky je zredukovat šedou zónu, ve které se část těchto aktivit nachází. Podle údaje magistrátu, městská pokladna kvůli těmto krátkodobým pronájmům přichází na nezaplacených poplatcích a daňích o zhruba 120 milionů korun ročně. Pronajímatelé také často nedodržují jiná zákonná ustanovení. „Velké množství poskytovatelů sdíleného ubytování v současné době o svých povinnostech neví anebo je považuje za nevyjasněné“, vysvětluje radní Hlavního města Prahy,Jan Wolf.

V části věnované hostům příručka zmiňuje některá pravidla dobrého sousedského soužití, například zákaz kouření marihuany či dodržování nočního klidu. V sekci pro ubyvatovatele pak uvádí některé, často opomíjené, povinnosti, a sice odvádění poplatků za pobyt, hlášení ubytování cizinců na policii a radnici městské části či vedení seznamu ubytovaných hostů.

Pro fyzické osoby je pak zásadní nedávná Informace české Finanční správy.  Na základě rozsudku Evropského soudního dvoru české úřady nepovažují krátkodobé ubytování skrze platformy sdílené ekonomiky za pronájem ale za podnikatelskou činnost. Fyzické osoby tak musí z této výdělečné aktivitu odvádět daň z příjmu a, eventuálně, také odvody na zdravotní a sociální pojištění. Výdělečnou činnost mohou ubytovatelé provozovat na základě živnostenského listu, a v tomto případě uplatnit výdajový paušál ve výši šedesáti procent příjmů. V ostatních případech se výdajový paušál snižuje na čtyřicet procent příjmů.

Celé znění příručky: sdileneubytovani.praha.eu

Zdroj fotografie: Praha.eu

Loading…