Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.11.2016

Premiér Bohuslav Sobotka se setkal se členy Italsko-české komory

Setkání pořádané Italsko-českou komorou zahájili svými pozdravy italský velvyslanec v Praze Aldo Amati, který připomněl dlouhou tradici italsko-českých vztahů. „Vláda Bohuslava Sobotky se zapíše do dějin díky období vysokého hospodářského růstu a proevropského kurzu v zahraniční politice a díky zachování vysokého politckého profilu“, uvedl velvyslanec Amati.

Předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli zmínil ve svém projevu několik ekonomických témat, jež jsou aktuální pro firmy působící v ČR. Jedná se o podmínky pro zahraniční investory, o rozvoj inovativní ekonomiky či o situaci na trhu práce. „V posledních dvou letech se obrat zahraničního obchodu mezi oběma zeměmi zvýšil o dvacet procent, a to především v průmyslových odvětvích. Naše budoucnost je v sektorech s vysokou přidanou hodnotou. Česká ekonomika má velký potenciál růstu a bylo by škoda ho nevyužít jen z toho důvodu, že v zemi není dostatek pracovní síly,“ uvedl jeden z naléhavých problémů českého hospodářství G.Pinciroli.

Předseda české vlády, Bohuslav Sobotka, potvrdil vysokou úroveň vztahů mezi ČR a Itálií. „Zahraniční obchod s Itálií v minulém roce poprvé překonal hodnotu deseti miliard eur a Itálie patří k hlavním obchodním partnerům českých firem,“ připomněl český premiér. Ekonomické vztahy mezi oběma zeměmi vzkvétají, jak ostatně ukazuje dvouciferní růst zahraničního obchodu. Česká vláda podrobně sleduje chování Itálie na politické úrovni a obě země spolupracují na mnoha projektech. „Itálie a Česká republika spolu podepsaly dopis na obhajobu Transatlantické smlouvy,“ uvedl B. Sobotka a připomněl zájem obou zemí na svobodném zahraničním obchodu.

Mnohé italské firmy vsadily na českou ekonomiku, jež v posledních letech vykazuje silnou dynamiku růstu. „Naše hospodářství si uchovalo průmyslový charakter, a to také díky zahraničním investicím“ uvedl B. Sobotka. Dle premiéra budoucí úspěch českého hospodářství záleží na schopnosti inovace českého průmyslu, a toho automobilového v první řadě. „I z tohoto důvodu vláda posílila podporu výzkumu, jehož výsledky jsou aplikovatelné v průmyslové výrobě,“ sdělil premiér.

Růst českého hospodářství by mohl být limitován nedostatkem kvalifikované pracovní síly na trhu práce. I proto firmy žádají uvolnění podmínek pro udělení pracovního víza občanům některých třetích zemí, například Ukrajiny. Vláda tak zavedla speciální program, který, jak se zdá, přináší první ovoce. „Nyní chceme zvýšit kvóty pro zahraniční zaměstnance,“ dodal premiér. Dalším velkým tématem v oblasti rozvoje lidských zdrojů je vztah mezi školní přípravou a požadavky firem. Vláda chce posílit především tu část středního školství, kterou zřizují regiony, s konkrétními vyhlídkami na uplatnění na trhu práce. Ministerstvo školství již připravilo novelu školního zákona, která jde tímto směrem. „Regionální školství bude financováno dle oborů a nejen dle počtu studentů“, zdůraznil B. Sobotka.

B.Sobotka se dotkl i některých významných politických témat, a to například uprchlické krize, jež vytvořila mnohé spory se státy středozemní Evropy. Český premiér si za chováním Visegrádské skupiny v tomto sporu stojí. „Pokud problém migrace nebude řešen tam, kde vzniká, tak se může stát zdrojem nesouladu Evropské Unie,“ upozornil český premiér. Podle Sobotky řešení krize spočívá v dohodách se státy sousedícími s externí hranicí Schengenského prostoru. “Evropa si musí připravit dlouhodobé nástroje, kterými bude schopná regulovat migraci. Myslím si, že součástí těchto nástrojů musí být i silné investice a vytvoření pásma se stabilními státy v severní Africe. S těmito státy by pak Evropa měla mít dohody o navracení uprchlíků, jak je tomu v Turecku,“ vyjádřil svůj úhel pohledu B. Sobotka.

Úterním setkáním chtěl český premiér také vzdát hold Italsko-české komoře, která letos slaví své 15. výročí založení. „Komora přispěla k rozvoji příležitostí ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a Itálii,“ uvedl ve svém projevu Sobotka.

Zdroj: Camic

Zdroj Fotografia: Josef Mašek, Úřad vlády

Loading…