Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.08.2019

Premiér Conte má nakročeno k sestavení nové vlády

Italský premiér Giuseppe Conte dostane velmi pravděpodobně pověření, aby se pokusil sestavit novou vládu. Ukazují to výsledky jednání mezi prezidentem Sergiem Mattarellou a představiteli parlamentních stran.

Conteho jméno zmínily během konzultací s hlavou státu jak Hnutí 5 hvězd, ke kterému Conte de facto patří, tak Demokratická strana. Ta kývla na Conteho jméno jen pod slibem, že nová vláda bude vykazovat, jak v programu tak ve složení, výraznou diskontinuitu. "Nejedná se o žádné předání štafety," uvedl po konzultací předseda demokratické strany Nicola Zingaretti. Očekává se, že prezident pověří Conteho pokusem o sestavení nové vlády ve čtvrtek 28. srpna ráno. Proti nové vládě se během konzultací vyjádřily pravicové strany, které by si přály svolání předčasných voleb. Nejdále ve své kritice šel šéf Ligy Matteo Salvini, který označil staronového premiéra za vybraného Paříží a Bruselem a nepřímo tak obvinil prezidenta republiky Mattarellu z velezrady.

Contemu se v posledních dvou týdnech podařilo shromáždit kolem své osoby výrazný politický kapitál. Je to i zásluhou jeho osobnosti, že vyjednávání mezi Hnutí 5 hvězd a Demokratickou stranou, jež byly donedávna hlavními rivaly na italské politické scéně, neskončilo fiaskem. Contemu se dostalo i nečekané podpory od amerického prezidenta Trumpa. Vznik nové vlády podpořila i nemalá část italského společenského a ekonomického života. Conte má také, na rozdíl od Salviniho, podporu významné části italské katolické církve.

Zdroj: www.quirinale.it

Zdroj fotografie: Quirinale.it

 

 

Loading…