Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.07.2019

Premiér Conte změnil názor na stavbu železniční tratě Turín – Lyon

Italský z Giuseppe Conte rozhodl, jak dále pokračovat v ožehavém případě stavby nové vysokorychlostní železniční tratě Turín - Lyon.

Ještě před několika málo měsíci patřil premiér Conte spíše mezi kritiky této stavby, která má propojit Itálií s Francií. V prohlášení z úterý 23. července je však vše jinak. „Zastavit stavbu vysokorychlostní tratě by bylo daleko nákladnější než v ní pokračovat,“ uvedl hlavní důvod svého souhlasu s novou tratí premiér Conte. Ve své úvaze vzal premiér v potaz ochotu Evropské komise navýšit spolufinancování tzv. přeshraniční části tratě, která počítá s úpatními tunely pod Alpami, a také se podílet na financování navazujících vnitrozemního spojení s Turínem. Jednostranné odstoupení od stavby by naopak vedlo k nebezpečí, že by Francie nárokovala po Itálii prostředky, jež využila pro stavbu své části tunelu.

„Zastupuji vládu, kterou tvoří dvě politické síly, jež mají na tuto infrastrukturu zcela odlišný, ba opačný názor,“ přiznal ve svém proslovu premiér Conte. Jeho rozhodnutí je v přímé kontrastu se závěry Ministerstva dopravy, dle kterého je stavba nové tratě neúměrně drahá. Dlouhodobě jsou proti nové trati aktivisté Hnutí 5 hvězd v Piemontu. Naopak Liga stavbu nové dráhy podporuje.

Zdroj: www.governo.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…