Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.01.2016

Premiér Renzi rozdával na konci roku optimismus

Italský premiér Matteo Renzi vystoupil v úterý 29. prosince na tiskové konferenci, kde shrnul události za rok 2015. A nešetřil při tom optimismem a chválou.

Premiér se pochlubil hospodářskými výsledky za minulý rok. HDP by v roce 2015 mělo vzrůst o 0,8% a důvěra spotřebitelů i podniků zaznamenala významný růst. “Vyprostili jsme Itálii z mělčiny,” řekl premiér Renzi, který upozornil také na pokles míry nezaměstnanosti pod 12% a zvýšením počtu zaměstnaných o 300 tisíc osob. Rok 2016 by podle premiéra měl být pro Itálii, která prošla dlouhou recesí, ještě lepší.

Je však otázkou, jakou zásluhu má vládní politika na tomto vývoji. Itálie mohla v minulém roce těžit z několik příznivých makroekonomických trendů. Oslabení eura podpořilo italský vývoz, a to především v odvětvích s nižší přidanou hodnotou. Příznivý dopad měl také pokles cen energetických komodit, jelikož Itálie musí drtivou většinu energetických statků dovážet. Na růstu se jistě projevily i některé jednorázové efekty, například výstava Expo 2015 v Milánu. Co se týče vývoji na pracovním trhu, tak vládě se nepodařilo zvrátit stagnující trend míry ekonomicky aktivního obyvatelstva. Míra dosahuje jen 56% a je tak druhou nejnižší v Evropě.

Matteo Renzi se pochlubil také celou řadou vnitrostátních reforem, a sice schválením školní reformy, reformou veřejné správy či změnou volebního zákona, který však ještě musí projít konečným čtením. Italský premiér vyzdvihl také angažmá Itálie v procesu stabilizace Libye a v boji proti Islámskému státu. Ke konci konference Matteo Renzi slíbil, že podá demisi, pokud v referendu nebudou schváleny jím iniciované ústavní změny, které posílí pravomoci exekutivy a výrazně oslabí pozici Senátu. Tento slib však zní jako malá hrozba, a to především silám politického středu, které se k chystaným ústavním změnám vyjadřuji kriticky. Bez Mattea Renziho by totiž v nově nastaveném volebním systému nejspíše zvítězilo Hnutí 5 Hvězd bývalého komika Beppa Grilla.

 

Zdroj: corriere.it

Zdroj fotografie: Consiglio dei Ministri

Loading…