Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.08.2018

Přístup italské vlády k budoucnosti Ilvy vzbuzuje v Tarantu neklid

 

 Tápání ohledně budoucnosti závodů Ilva vzbuzuje ve městě Taranto, kde podnik sídlí, neklid. Situaci neuklidnila ani včerejší tisková konference vicepremiéra Luigiho di Maia, poukazuje ekonomický deník Il Sole 24 Ore.

Ze závěrů tiskové konference totiž jasně nevyplynulo, jak bude vláda dále postupovat. Podle vicepremiéra existují důvody k zrušení předchozího výběrového řízení, které vybralo indickou skupinu ArcelorMittal jako budoucího vlastníka závodu. Na druhé straně se ale nezdá, že by existovaly podmínky pro vypovězení smlouvy s investorem a uspořádání nové soutěže, a to, mimo jiné, i kvůli nezájmu dalších firem z oboru. Di Maio tak chce zvážit další postup společně s Ministerstvem životního prostředí.“Ministr di Maio se znovu rozhodl, že problém nevyřeší. Doufám, že je to poslední zpoždění” uvádí k situaci předseda místního sdružení průmyslových podniků Vincezo Cesareo. Dle Cesarea si vicepremiér, pravděpodobně, vytváří alibi pro část svého hnutí, které by nejradší ocelářské závody zavřelo.

Nespokojenost s postupem vlády vyjádřila i tamní radnice, kterou drží opoziční Demokratická strana. Podle starosty Rinalda Melucciho “se vláda musí zabývat Tarantem, ať se jí chce nebo ne”. Melucci si také ekonomickému deníku postěžoval, že vláda s radnicí prakticky nekomunikuje. Stávkami a demonstracemi hrozí v případě dalších průtahů odbory. “Vicepremiér chce uspokojit všechny, ale efekt je zatím zcela opačný,” glosuje situace odborový předák centrály Fim Cisl Vlaerio D’Alò. Odbory při tom stále jednají s investorem o rozsahu zeštihlování stavů, ke kterému má dojít po předání závodů novým vlastníkům.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…